Companii

Cea mai bună recoltă de dividende: Statul a cules anul trecut 1,7 mld. lei de la perlele din energie. Nimeni nu ştie unde sunt banii

Cea mai bună recoltă de dividende: Statul a cules anul...

Autor: Roxana Petrescu

26.05.2016, 00:08 4486

În ultimii patru ani, companiile din energie la care statul este acţionar minoritar sau majoritar au vărsat către bugetul de stat circa 6 miliarde de lei, adică aproape 1,5 mld. euro. Urma banilor este pierdută. 

Anul trecut a devenit cel mai bun din 2012 în­coa­ce în ceea ce pri­veş­te valoarea divi­den­de­lor văr­sate la buget de com­paniile în care Ministerul Ener­giei este acţionar minoritar sau majo­ri­tar, în to­tal, în perioada analizată, firmele de profil făcând „donaţii“ de 6 miliarde de lei.

„Sumele de repartizat sub formă de di­vidende, cuvenite statului prin Minis­terul Energiei, aferente exer­ci­ţiului financiar 2015 se virează în contul de dividende ale Ministerului Econo­mi­ei deschis la Trezorerie“, au declarat reprezentanţii instituţiei care deţine controlul la firme strategice precum Romgaz sau Hidroelectrica, dar care are şi participaţii minoritare la firme precum OMV Petrom.

Cele mai mari dividende au fost plătite anul trecut de Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, care a vărsat la bugetul de stat 728,5 mi­lioane de lei dintr-un profit net de aproape 1,2 miliarde de lei.

A doua cea mai generoasă firmă este Hidroelectrica, cel mai mare pro­du­cător de energie din România. Chiar dacă este în insolvenţă, compania a plătit dividende către stat de 677 mil. lei din profitul net de 901 milioane de lei. Electrica este firma care completează podiumul celor mai mari plătitoare de dividende din energie cu un total de 145 de milioane de lei către bugetul de stat.

„În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (7) din OUG nr. 113/2006 pri­vind înfiinţarea Fondului national de dezvoltare, actualizată, veniturile din dividende se fac venituri la bugetul de stat“, se mai arată în informaţiile trans­mise de Ministerul Energiei.

Politica prin care companiile din energie îşi varsă cea mai mare parte a câştigurilor la bugetul de stat se supra­pune unei lipse cronice de strategie la nivelul sectorului. Pline de lichidităţi, companiile locale preferă să-şi facă depozite la bănci în timp ce prezenţa lor la nivel regional este neglijabilă, în ciuda bazei consistente de resurse pe care o are România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO