Companii

Cea mai mare ameninţare pentru medicină. Aproape un milion de oameni mor anual din cauza unui obicei pe care îl are şi unul din doi români

Cea mai mare ameninţare pentru medicină. Aproape un...

Autor: Gândul

21.09.2016, 16:07 7889

Toate cele 193 de state membre ONU, inclusiv România, vor semna o declaraţie comună prin care se angajează să lupte împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, care ucid în medie 700.000 de oameni anual.

''E ironic cum un lucru atât de mic poate cauza o ameninţare atât de mare. Dar e o problemă globală de sănătate care are nevoie de un răspuns global'', a declarat Jeffrey LeJeune, profesor la Universitatea Ohio, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Guardian scrie că cele 193 de state membre ONU au decis miercuri să semneze o declaraţie prin care se angajează să lupte împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, problemă pe care sursa citată o numeşte ''cea mai mare ameninţare din medicina actuală''.

Deşi datele arată că 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, Guardian scrie că cifra ar putea fi, de fapt, mult mai mare, deoarece nu există un sistem de monitorizare globală a numărului victimelor şi deoarece unor decese cauzate de bacteriile rezistente la medicamente le sunt atribuite alte cauze.

Guardian scrie că cercetătorii au avertizat de acum zeci de ani asupra acestei probleme, când companiile farmaceutice au început producţia industrială de antibiotice. În ultimii ani, mai multe studii au crescut gradul de conştientizare a acestei probleme, iar acum ONU oferă în premieră un răspuns global.

Sursa notează că, în doi ani, agenţiile ONU îi vor transmite Secretarului general al Naţiunilor Unite, post ocupat în prezent de sud-coreeanul Ban Ki-moon, un ''update'' cu privire la rezultatele luptei împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Unul din doi români iau antibiotice fără prescripţie

Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Uneori pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare uşurinţă. Alteori pentru că pacienţii se tratează după ureche, iar unii farmacişti sunt de acord să le vândă aceste pastile fără reţetă. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experţii din domeniul sănătăţii avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârşitul medicinei moderne.

Citiţi continuarea pe Gândul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO