Companii

Cea mai mare companie din România, Automobile Dacia, a depăşit pragul de 5 mld. euro cifră de afaceri ajutată de SUV-ul Duster

Autor: Bogdan Alecu

15.05.2018, 00:08 2894

♦ Constructorul auto a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 5,1 mld. euro, în creştere cu 11,4%, şi şi-a consolidat poziţia de cea mai mare companie din România.

Automobile Dacia a înregistrat cel de-al cincilea an consecutiv de creştere a cifrei de afaceri în 2017 după ce şi-a majorat businessul cu 11,4% faţă de anul precedent, ajungând la 23,1 mld. lei (5,1 mld. euro), potrivit datelor companiei.

În total, toate operaţiunile Grupului Renault în România, luând în calcul şi activitatea de vânzare şi pe cea de cercetare-dezvoltare, a avut o cifră de afaceri consolidată de 5,7 miliarde de euro.

„Contribuţia vânzărilor de autovehicule şi de componente auto la realizarea cifrei de afaceri a fost de 92% din totalul cifrei de afaceri, în creştere faţă de anul 2016, datorită unui mix de modele şi versiuni foarte bun şi vânzărilor la internaţional de componente CKD (colecţii de maşini complet deza­samblate) şi SKD (colecţii de maşini parţial asamblate), în creştere cu 10% faţă de 2016“, a spus Liviu Bocşaru, directorul financiar al Automobile Dacia. În continuare exporturile rămân baza uzinei de la Mioveni, în condiţiile în care 92,6% din ce a produs Automobile Dacia în 2017 a mers la vânzare pe pieţele externe.

"Exportul este pentru noi o prioritate pentru că ne dorim să răspundem cât mai bine solicitărilor clienţilor noştri. Pentru orice uzină este extrem de important să aibă o piaţă locală puternică, unde să vândă o parte din producţie", a spus Liviu Bocşaru, director administrativ şi financiar al Automobile Dacia.

în ceea ce priveşte profitul brut realizat de companie, acesta a urcat cu aproape 9% la 539 mil. lei de 456 mil. lei. Pe de altă parte, profitul net al companiei a urcat anul trecut cu 18% la 539 milioane de lei (118,2 mil. euro).

"Rezultatul brut este cel care reflectă performanţa reală a businessului, de aceea când vorbim de rezultate financiare, întotdeauna facem referire la acesta. În ceea ce priveşte evoluţia rezultatului net, explicaţia cu privire la creştere este faptul că anul acesta, prin Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Dacia, Grupul Renault a decis să reinvestească în totalitate profitul rezultat în 2017. Aceasta presupune o amânare la plată a impozitului pe profit şi implicit un rezultat net mult mai bun decât anul trecut", au spus oficialii Dacia.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de către Grupul Renault la Dacia este de aproximativ 2,3 miliarde Euro din 2000 până la finalul anului 2017. Aceste rezultate se reflectă în activităţile derulate de Dacia, preponderent pe platforma industrială de la Mioveni.

Pe de altă parte, România nu a mai reuşit de cinci ani să atragă o investiţie masivă în industria auto locală, ultima fiind cea a Daimler de la Sebeş, de 300 mil. euro, în timp ce Ungaria, Polonia şi Slovacia au atras investiţii de miliarde de euro.

"Pentru atragerea de investiţii străine, indiferent de industrie este nevoie de consistenţă, consecvenţă şi predictibilitate la nivel guvernamental. Este nevoie de un cadru financiar şi fiscal stabil care să permită companiilor să-şi planifice investiţii multi-anuale, fără să se teamă de schimbarea "regulilor jocului" pe parcurs", a spus Bogdan Belciu, Partener, Consultanţă de Management, în cadrul PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO