Companii

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri din ultimii doi ani: IKEA a cumpărat terenul de la Timpuri Noi pentru a face turnuri de birouri şi locuinţe

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri din ultimii doi ani: IKEA a cumpărat terenul de la Timpuri Noi pentru a face turnuri de birouri şi locuinţe
14.07.2010, 23:27 1399

Una dintre cele mai râvnite platforme industriale din Bucureşti,fabrica Timpuri Noi, situată la nici doi kilometri de centrulCapitalei, şi-a găsit cumpărător în rândul grupului suedez IKEA,controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, care va plăti 34,6 mil.euro pentru un lot de 5,1 hectare.
Destinaţia platformei, care reprezintă cea mai mare tranzacţie cuun teren din ultimii doi ani, nu este însă dezvoltarea unui aldoilea magazin de mobilier IKEA în România, ci a unor clădiri debirouri, blocuri de locuinţe şi spaţii comerciale. Achiziţia a fostrealizată de către firma Interprime Properties, subsidiară acompaniei Inter IKEA Center Group (IICG), responsabilă derealizarea unor proiecte imobiliare independente de activitatea cumobilier.
"Este o investiţie pe termen lung cu scopul de dezvoltare a unorspaţii cu destinaţii mixte: rezidenţiale, de birou şi de retail.Proprietatea recent achiziţionată din Timpuri Noi nu va serviniciodată ca loc pentru deschiderea unui nou centru comercial sau aunui magazin IKEA în România", au declarat reprezentanţii InterIKEA Group.
Preţul plătit (678 de euro/metrul pătrat), dimensiunea terenului(5,1 hectare) şi parametrii urbanistici aprobaţi pentru acestteren, pe care pot fi construite spaţii cu o suprafaţă de peste200.000 de metri pătraţi şi o înălţime de 110 metri, nu recomandăde altfel construcţia unui magazin de mobilă.
"Cred că în funcţie de cerinţele pieţei, ar putea construi chiar înfuncţie de PUZ-ul pe care îl avem noi aprobat. Mai avem deîndeplinit anumite condiţii; până în iarnă trebuie să demolămclădirile, să obţinem avizele de mediu, să facem nişte remăsurătoricadastrale. Banii vor veni în rate. Am primit deja trei milioane deeuro în avans, 10% din bani", a declarat Adrian Breazu, directorgeneral al Timpuri Noi şi unul dintre acţionari.
Tranzacţia este negociată de aproape un an, iar directorul TimpuriNoi spune că a mai avut şi alte oferte inclusiv în aceastăperioadă.

20 mil. euro se duc către BCR şi BRD
Potrivit informaţiilor existente, pe lista acţionarilor se mai aflăSIF Muntenia (21,9%), Gheorghe Ionescu (unul dintre apropiaţiiministrului economiei, Adriean Videanu) şi alţi doi oameni deafaceri, fiecare cu participaţii de aproximativ 20%. Breazu aveamandat să vândă terenul în acest an pentru a achita creditele deaproape 20 de milioane de euro către BCR şi BRD.
"Tranzacţia este complexă, negociem de un an cu Interprime şibăncile au partea lor în înţelegere. Vor fi acoperite creditele, oparte din bani vor merge în mutarea fabricii şi vor mai rămâne banişi acţionarilor", a mai spus Breazu. Consiliul de Administraţie alTimpuri Noi a solicitat prelungirea datei scadente a împrumuturilorde la BCR şi BRD până la 15 noiembrie 2010, credite a cărorscadenţă era în luna august a anului curent.
Pentru o parte din loturile fabricii Timpuri Noi există mai multelitigii în curs, dar suedezii au cumpărat doar "loturile curate,fără probleme", iar investiţia totală într-un proiect mixt ar puteadepăşi 200 de milioane de euro.
"Cumpărătorii nu vor face magazin IKEA acolo din cel puţin douămotive: Interprime prin tradiţie nu prea face magazine IKEA, iarpreţul plătit acolo nu este pentru un magazin. IKEA este un brandcare aduce valoare pe terenuri care înainte nu valorau nimic. Nuare nevoie să stea în centrul oraşului", a declarat şi unconsultant imobiliar.
Braţul de dezvoltare imobiliară a grupului suedez are în curs maimulte malluri sau parcuri de retail pe pieţe precum China, Franţa,Germania, dar şi Polonia. În această săptămână a fost anunţată onouă achiziţie, suedezii cumpărând un teren în Londra, înapropierea satului olimpic, pe care au plătit 438 de milioane delire sterline cu intenţia de a construi 1.500 de locuinţe în loculunor depozite industriale vechi.

Cine a coordonat achiziţia
Achiziţia din România a fost coordonată de către lituanianul MariusBaltramiejunas, cumpărătorii fiind asistaţi de către avocaţiifirmei Voicu & Filipescu. În ceea ce priveşte afacerea cumobilier, suedezii de la IKEA au intrat pe piaţa locală directde-abia în acest an, cumpărând de la omul de afaceri GabrielPopoviciu magazinul dezvoltat de acesta în Băneasa în regim defranciză. Anul trecut acest magazin a înregistrat vânzări de
83 de milioane de euro, fiind magazinul de mobilier cu cele maimari vânzări din România.
Platforma industrială Timpuri Noi a fost la vânzare pentru mai binede patru ani, inclusiv în perioada de "boom" a imobiliarelor, cândacţionarii au refuzat o ofertă de 93 de milioane de euro pentruvânzarea terenului. La banii plătiţi acum - 678 de euro/metrulpătrat -, în urmă cu trei ani erau vândute terenurile unor fabricidin Militari sau Pantelimon.
"Mulţi compară piaţa de astăzi cu ce era în 2007-2008, dar ţinândcont de felul cum arată acum lucrurile şi la cum par a fi şi în2011, 2012, eu cred că am făcut o afacere bună", a mai spus Breazu,directorul de la Timpuri Noi.

"Timpuri Noi" se mută în Jilava
Fabrica va fi mutată într-o clădire construită în Jilava, la sud deBucureşti, unde vor mai lucra doar aproximativ 150 de angajaţi,faţă de 2.700 de oameni cât număra la începutul anilor '90.
În ultimii cinci ani numeroase platforme industriale din Bucureştiau intrat pe mâna dezvoltatorilor imobiliari, dar puţine au fostconcretizate în proiecte. Printre cazurile "fericite" se numărămallul Cotroceni Park, realizat pe fosta platformă UMEB, sauansamblul rezidenţial Rose Garden, amplasat pe fosta fabricăSuveica din cartierul bucureştean Colentina.
Pe de altă parte, planurile investitorilor care au cumpăratterenurile fostelor fabrici Tricodava, Electrotehnica, Frigocom,Spicul, Helitube, Laromet, Pumac sau Muntenia au fost date pestecap de criza imobiliară, astfel că sute de milioane de euro stauîncă îngheţate în aceste terenuri.
Vânzarea Timpuri Noi reprezintă cea mai mare tranzacţie cu un terendin Bucureşti din martie 2008 încoace, când austriecii de laImmoeast încă mai alocau sute de milioane de euro pentru piaţalocală, cumpărând un portofoliu de terenuri format din fostelefabrici Rocar şi Ventilatorul şi alte terenuri.

Cine este în spatele IKEA

Ingvar Kamprad, 83 de ani, proprietarul retailerului suedez demobilă IKEA, este cel mai bogat om de afaceri din Suedia, având oavere estimată de Forbes la 23 de miliarde de dolari.
El locuieşte în Lausanne, Elveţia, are patru copii şi esteconsiderat al 11-lea cel mai bogat om din lume.
IKEA a intrat pe piaţa locală direct de-abia în acest an, cumpărândde la omul de afaceri Gabriel Popoviciu magazinul dezvoltat deacesta în Băneasa în regim de franciză.
În anul fiscal 2009 IKEA a avut vânzări de 31 de milioane de dolariîn cele 37 de ţări în care deţine magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO