Companii

Cea mai mare tranzactie din constructii: Gigantul olandez Imtech a platit 14-15 mil. euro pe grupul Arconi

Cea mai mare tranzactie din constructii: Gigantul olandez Imtech a platit 14-15 mil. euro pe grupul Arconi

Printre proiectele din portofoliul Arconi Group se numara magazinul Ikea din zona Baneasa din Capitala, proiectul de birouri Victoria Park din aceeasi zona, dar si ansamblul rezidential Romfelt Plaza (redenumit Doamna Ghica Plaza)

07.10.2009, 00:00 599

Grupul olandez Imtech, cu afaceri de 3,8 mld. euro in sectorulde servicii de inginerie, a achizitionat compania Arconi dinBucuresti, controlata de omul de afaceri Dumitru Gavrilut, pentrucirca 14-15 mil. euro, potrivit unor estimari ZF pe baza dateloroferite de companie.

Potrivit reprezentantilor Imtech, valoarea tranzactiei s-acalculat la un multiplu de circa 6 al EBIT (profit brut), similarcu al altor tranzactii derulate de olandezi de la inceputul anului.Aceasta este cea mai mare tranzactie de pe piata constructiilor facuta publica de la inceputul anului.

"Nu dorim sa facem publica valoarea tranzactiei, insa s-a luatin calcul un multiplu in jurul valorii de 6, asa cum am procedat sila alte achizitii derulate anul acesta de grup. Negocierile pentruachizitionarea companiei Arconi au inceput inca din 2007 si au fostfinalizate recent, urmand ca pana in luna decembrie sa primimaprobarea si de la Consiliul Concurentei", a declarat pentru ZFMark Salomons, responsabil cu comunicarea in cadrul grupuluiImtech.

Arconi Grup, specializata in servicii de inginerie, a realizatanul trecut un profit brut de 8,6 mil. lei (2,3 mil. euro) la ocifra de afaceri de 12,2 mil. euro, iar potrivit reprezentantilorImtech, afacerile companiei vor creste in 2009, in ciuda crizeiimobiliare.

Prin aceasta tranzactie, Imtech intentioneaza sa-si extindaactivitatea in Europa de Est, unde activa doar prin divizia sa dinGermania. "Suntem deja prezenti pe piata locala, insa prin proiectela o scara mai mica. Vrem sa ne extindem in Europa de Est siaceasta este prima tranzactie pe care o facemin regiune. Poate ar fi fost mai bine sa finalizam tranzactia maidevreme, insa consideram ca in Romania exista in continuarepotential de dezvoltare", explica Salomons.

Contactat de Ziarul Financiar, Dumitru Gavrilut, 66 de ani, caredetine 75% din actiunile Arconi Grup si este presedinteleConsiliului de Administratie al societatii, nu a dorit sa facaniciun comentariu referitor la tranzactie.

Arconi Grup, infiintata in 1991, instaleaza si ofera servicii deintretinere pentru sisteme de instalatii, sisteme electrice,automatizari, echipamente de securitate si comunicatii, sisteme dealarma si protectie impotriva incendiilor. Compania este implicatain proiecte precum complexul rezidential Romfelt Plaza,modernizarea Ambasadei SUA sau a sediului bancii BRD SplaiulUnirii.

Imtech este listata la bursa din Amsterdam, are 22.500 desalariati si venituri anuale de 3,8 mld. euro.

Olandezii au dezvoltat lucrari de inginerie si servicii tehnicein Romania prin subsidiara Imtech Deutschland, in parteneriat cuArconi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO