Companii

Cea mai mare tranzacţie din industria berii: Acţionarii SABMiller acceptă să fie preluaţi pentru 68 mld. lire sterline. Ce impact va avea în România?

Autor: Cristina Roşca

13.10.2015, 10:22 17702

Oficialii companiei britanice SABMiller au anunţat că au ajuns la un acord de principiu cu AB InBev astfel încât aceştia din urmă vor cumpăra principalul lor concurent pe piaţa berii. Iniţial oferta de preluare fusese refuzată din cauza preţului considerat prea mic de acţionarii SABMiller.

Împreună cele două au afaceri de peste 70 mld. dolari, iar o companie formată din mariajul lor ar fi evaluată la 275 mld. dolari, şi s-ar putea situa în top zece cele mai valoroase din lume.

În urmă cu câteva săptămâni grupul Anheuser-Busch InBev NV, cel mai mare producător de bere de la nivel mondial, a anunţat că are în plan preluarea SAB Miller PLC, al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

Pe piaţa locală această tranzacţie înseamnă reintrarea Anheuser-Busch InBev NV în România şi preluarea Ursus Breweries, liderul pieţei de bere după cifra de afaceri de anul trecut. Olandezii au mai fost prezenţi local însă în acţionariatul Bergenbier, jucătorul numărul trei din România.

O tranzacţie între cele două părţi necesită însă o analiză atentă a autorităţilor din domeniul concurenţei pe mai multe pieţe. SABMiller spre exemplu, are în portofoliu peste 200 de beri, printre care Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell şi are activităţi pe şase continente. ABInBev produce Budweiser şi Bud List. Cumulat, cele două au afaceri de aproape 70 mld. dolari.

SABMiller a acceptat o ofertă de 44 lire sterline per acţiune, respectiv 68 mld. lire (92 mld. euro). Un acord formal urmează a fi încheiat pe 28 octombrie. În cazul în care acordul va pica, fie din motive de concurenţă fie din cauza opoziţiei acţionarilro AB InBev,  SAB Miller va primi 3 mld. dolari compensaţii. În cazul în care tranzacţia se încheie va fi a treia cea mai mare din istorie, potrivit Dealogic, înlocuind pe podium achiziîia Time Warner de către AOL în 2000, scrie Financial Times. Dacă acordul se va semna, noua entitate va controla o treime din piaţa mondială a berii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO