Companii

Cea mai mare tranzacţie din retailul românesc a creat un gigant cu afaceri de 1 mld. euro

Patrick Espasa, CEO Auchan, este acum responsabil de o reţea mai mare cu 20 de magazine. Foto Octav Ganea

Autor: Cristina Roşca

17.11.2013, 20:32 1836

Cu o reţea de 31 de magazine, grupul francez Auchan a ajuns să controleze mai bine de un sfert din piaţa de hipermarketuri din România, evaluată la 3,8 mld. euro anual. Francezii au modificat raportul de forţe de pe această piaţă după ce au decis să preia 20 de magazine Real.

Nemţii au rămăs cu patru hipermarketuri care „nu au corespuns criteriilor Auchan”. Soarta acestor magazine este încă incertă, vor fi ele vândute, închise sau vor continua să opereze?

„Auchan poartă discuţii cu grupul german Metro pentru preluarea magazinelor Real”, „Auchan, la un pas de semnare”, acestea au fost titlurile care timp de aproape un an de zile au ţinut paginile ziarelor din România şi din afară. La începutul lunii decembrie a anului trecut francezii anunţau că au plătit 1,1 mld. euro pentru magazinele Real din România, Polonia, Ucraina şi Rusia.

Totuşi, România este piaţa care a reprezentat un real interes pentru Auchan în contextul în care francezii voiau să îşi întărească poziţia pe piaţa locală, unde activează peste 150 de hipermarketuri cu afaceri de 3,8 mld. euro. Astfel, dintre cele circa 90 de hipermarketuri cumpărate de Auchan mai bine de un sfert sunt în România. În acest context, suma plătită pentru operaţiunile locale ar putea fi evaluată la peste 250 de milioane de euro. Recent, operaţiunile din România ale Real (înainte de preluarea Auchan) au fost evaluate la 254 de milioane de euro de către consultanţii casei de investiţii Capital Partners. Aceste cifre o poziţionează pe prima treaptă în topul celor mai importante tranzacţii din retailul autohton şi din anul 2012.

Tranzacţia dintre cei doi giganţi internaţionali a fost aprobată în această toamnă de Consiliul Concurenţei, aceasta fiind ultima etapă oficială în această mutare cheie pe tabla de şah a retailului autohton.

Auchan a ajuns astfel la o reţea de 31 de hipermarketuri şi afaceri de circa 1 mld. euro. Deja francezii au dat startul procesului de rebranding, iar două magazine au dat jos sigla Real şi şi-au pus pe magazine sigla Auchan. De asemenea, sortimentul a fost adaptat.

Francezii au anunţat că vor să finalizeze procesul de rebranduire şi de integrare a magazinelor preluate în mai puţin de un an din momentul în care Consiliul Concurenţei şi-a dat acordul.

Gigantul nou creat a urcat pe poziţia se­cundă în topul celor mai mari lanţuri de hipermarketuri, atât după numărul de ma­gazine, cât şi după cifra de afaceri, fiind depăşit doar de liderul comerţului lo­cal, grupul german Kaufland, care nu­mă­ră 87 de magazine şi afaceri ce s-au situat anul trecut la doar un pas de 1,5 mld. euro.
 

Titlurile ediţiilor din 2012:
România trebuie să-şi facă reclamă în afară ca să strângă bani pentru finanţarea statului. Proiectul de lege a venit şi a plecat, dar 6 mld. euro se risipesc anual în sănătate. România, ţara unde întreprinzătorii stau la coadă să-şi plătească taxele. Debut dezastruos în absorbţia fondurilor de la UE: niciun euro în luna ianuarie. Energia este miza deceniului următor în economia locală. Afacerile cu petrol generează cele mai mari dividende din istoria României. Ungureanu a picat. A venit Ponta. Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale. Problemele economice sunt aceleaşi. Olandezii de la Eureko pleacă din România după pierderi de 30 mil. euro în opt ani. Advent încearcă să iasă de la Labormed. Dezordinea din administraţie şi lipsa de competenţă subminează businessul. Valul ieşirilor de capital străin loveşte România: peste 2 miliarde de euro au plecat în luna mai. Guvernul cedează şi anunţă un nou acord cu FMI. Creşterea economică pierde teren în prognoze. „Groapa“ Bechtel a înghiţit 1,4 mld. euro pentru 52 de kilometri de autostrăzi. Privatizarea Oltchim, dezastrul perfect al administrării statului de către politicieni. Bursa abia mai pâlpâie, cu tranzacţii de un milion de euro pe zi. Unii expaţi sunt „parcaţi“ în România pentru că nu li se găseşte job în alte ţări. Cum arăta economia românească acum un secol: era mai tare ca Suedia, avea 220 de bănci, iar leul era cât francul elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO