Companii

Cea mai mare tranzacţie imobiliară: mallul Tiago Oradea, aflat în faliment. Şi-a mai luat Popoviciu un mall?

Mallul din Oradea a intrat în faliment fără a fi deschis vreodată, în ciuda faptului că lucrările au fost realizate aproape integral

Mallul din Oradea a intrat în faliment fără a fi deschis vreodată, în ciuda faptului că lucrările au fost realizate aproape integral

21.06.2010, 00:00 943

Achiziţia mallului Tiago Oradea, aflat în faliment, reprezintăcea mai mare tranzacţie imobiliară din acest an, în condiţiile încare în urmă cu doi ani fondurile de investiţii plăteau sume depeste 100 de milioane de euro pentru parcuri de afaceri şi malluride dimensiuni comparabile.

Firma Shopping Center Holding, în care Dumitru Ciocoiu, unapropiat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, deţine 10%, s-aangajat să plătească 30,5 milioane de euro pentru centrul comercialdin Oradea, dezvoltat de grupul irlandez Mivan prin intermediulfirmei MLS Proiect, la finalul unei licitaţii la care s-a maiprezentat un singur ofertant, care nu a îndeplinit însă toatecondiţiile.

Preţul plătit de cumpărători reprezintă doar 40% din investiţiarealizată pentru construcţia mallului, care nu a fost deschisniciodată, acesta fiind primul mall scos la licitaţie în urmaintrării în faliment a firmei dezvoltatoare.

Acţionarii firmei şi adresa sediului social, strada C.A. Rosettinumărul 5, din Bucureşti, leagă numele cumpărătorilor de cel almiliardarului Gabriel Popoviciu, dezvoltatorul proiectului Băneasadin nordul Capitalei. La aceeaşi adresă sunt înregistrate şifirmele Comaliment şi ASD Mioriţa, prin care Popoviciu esteacţionar la Băneasa Investments, în timp ce Ciocoiu Dumitru (10%din firma cumpărătoare) mai este acţionar şi în firma BăneasaBusiness & Technology Park, proprietarul clădirilor de birouricu acelaşi nume din cadrul proiectului Băneasa.

"La licitaţie s-a prezentat un avocat, Cristina Dinu, dar nuştim dacă aceasta are legătură cu domnul Popoviciu", au declaratreprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorulproiectului.

Principalul acţionar al cumpărătorilor este firma Karias Tradingînregistrată în Limassol, Cipru. Pe de altă parte, GabrielPopoviciu nu apare acţionar în nume propriu în nicio firmăînregistrată pe piaţa locală.

Principalul creditor al firmei MLS Proiect este banca UniCreditcare, potrivit lichidatorilor, îşi va recupera integral finanţareade peste 30 de milioane de euro acordată pentru construcţie.UniCredit alături de Société Générale şi National Bank of Greece aufinanţat cu peste 120 de milioane de euro şi dezvoltarea malluluiBăneasa Shopping City, realizat de Gabriel Popoviciu înBucureşti.

"A mai fost un ofertant, dar nu a întrunit toate condiţiile,astfel că nu a putut participa la licitaţie. Cumpărătorilor nu le-afost solicitat niciun avans, pentru a creşte interesul pentrulicitaţie. În termen de maximum 60 de zile trebuie achitată toatăsuma de achiziţie", a declarat Andreea Anghelof, partener asociatal Casei de Insolvenţă Transilvania.

După UniCredit, următorul creditor al firmei intrate în falimentera constructorul Mivan-Kier, subsidiara grupului Mivan carerealizase lucrările la mall, firmă aflată, de asemenea, înprocedură de insolvenţă.

Împreună, UniCredit şi Mivan-Kier aveau o expunere de peste 60de milioane de euro pe mallul de la Oradea, alte aproximativ 10milioane de euro fiind datorate către alţi furnizori. Mallul aintrat în faliment fără a fi deschis vreodată, în ciuda faptului călucrările au fost realizate aproape integral. În Oradea suntoperaţionale în prezent alte două centre comerciale, proiectul ERAfiind poziţionat chiar vizavi de Tiago. "Nu ne-au comunicat ce vorsă facă mai departe cu mallul, dar ar fi păcat să nu îl foloseascăpentru spaţii comerciale, ţinând cont că este 90% finalizat", a maispus Anghelof.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO