Companii

Cei 2.700 de angajaţi de la Azomureş primesc 100 de lei în plus la salariu

Cei 2.700 de angajaţii Azomureş primesc 100 de lei în plus la salariu

Autor: Pacala Dana, Ela Giurgea

03.01.2013, 13:56 1743

Maria Dăndărău, vicepreşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că această creştere de 100 de lei, asupra căreia s-a căzut de acord la negocierile cu patronatul, va fi inclusă în salariul de bază al fiecărui angajat.

"Am negociat o creştere de 100 de lei la salariul de bază al fiecărui angajat, care se reflectă şi în celelalte sporuri - de vechime, de noapte, care se calculează procentual. Pentru majoritatea salariaţilor din Azomureş, aceasta înseamnă o majorare a salariilor efectivă de 9-10 la sută", a spus Dăndărău.

Ea a precizat că în noul contract colectiv de muncă negociat de sindicalişti cu patronatul, care urmează a fi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, se prevede şi păstrarea tuturor primelor şi sporurilor de care beneficiau angajaţii combinatului, potrivit contractelor colective de muncă anterioare.

"Se menţin toate primele şi sporurile - de Crăciun, de Paşti, de Ziua Chimistului, de vacanţă, în cuantum de un salariu minim pe economie la data plăţii. De asemenea, se păstrează prima de prezenţă, de 600 de lei pe an net, care era prevăzută şi în contractul colectiv de muncă anterior. De aceasta beneficiază salariaţii care, în afara zilelor de concediu şi zilelor libere legale, nu au lipsit mai mult de 16 ore într-un an. Am negociat acest contract cam două luni. După ce am primit oferta finală a patronatului, am consultat o mare parte dintre salariaţi, iar aceştia s-au declarat de acord, astfel că am semnat noul contract colectiv de muncă şi acum urmează să-l înregistrăm la ITM Mureş", a spus Dăndărău.

Ea a adăugat că în combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş lucrează aproximativ 2.700 de salariaţi, iar în prezent salariul mediu de bază la nivel de unitate se ridică la 1.200 de lei pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO