Companii

Cei mai mari zece antreprenori din Braşov ţin 5% din economia judeţului

Cei mai mari zece antreprenori din Braşov ţin 5% din...

Autor: Dana Ciriperu

25.03.2016, 00:07 3457

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Braşov au avut în 2014 o cifră de afaceri de 1,9 mi­liarde de lei, nouă din zece au raportat profit, iar numărul de salariaţi a fost de 4.200. Ca pondere, top zece antrepre­nori reprezintă 5% din cifra de afaceri a judeţului.

Braşovul este a şaptea eco­no­mie judeţeană a României după cifra de afaceri a compa­ni­ilor, cu un rulaj de 38 mld. lei în 2014, care situează judeţul din inima României în faţa ve­ci­nilor din Prahova sau Sibiu, însă în urma unor judeţe pre­cum Cluj, Timiş, Constanţa sau Argeş.

Cea mai mare companie antrepre­no­rială din judeţ este Ropharma, busi­nessul de peste 420 mil. lei construit de Mihai Miron.

Deşi cu vânzări mai mici compa­ra­tiv cu multinaţionalele, cele mai mari fir­me controlate de antreprenori sunt pe profit, unele cu marje de peste 10% în 2014, ultimul pentru care există date pu­blice oficiale pe site-ul Ministerului de Finanţe (Visual Fan, Avicola Bra­şov sau Temad Co).

De altfel, şi primul studiu asupra capita­lului privat românesc, publicat  de Ziarul Financiar în decembrie 2015, ara­tă că firmele cu capital privat româ­nesc sunt mai profitabile decât cele stră­ine, dar mai îndatorate. Astfel fir­mele pri­va­te româneşti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 mld. lei în 2014, faţă de 2 mld. lei pierderi declarate de firmele străine. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO