Companii

Cel mai bun moment să lucrezi în industria auto: ce prime de Paşti iau angajaţii

Cel mai bun moment să lucrezi în industria auto: ce prime de Paşti iau angajaţii

Autor: Bogdan Alecu

06.04.2012, 11:29 3434

"Practica de a oferi prime de Paşte este întâlnită la aproximativ 20% din companiile multi naţionale care au unitate de producţie şi cu o vârstă medie a angajaţilor de peste 35 de ani, care au semnat un contract colectiv de muncă", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul Mercer pe piaţa locală, companie ce realizează anual un studiu salarial pentru peste 150 de companii. Ea a subliniat că astfel de practici nu sunt întâlnite în Europa de Vest.

În timp ce companii precum Dacia, Ford, Autoliv sau Michelin oferă prime de Paşte, companiile grupului Continental nu oferă astfel de prime, ci au dezvoltat alte metode de a recomensa angajaţii precum un al 13-lea salariu sau bonusuri în funcţie de performanţă, potrivit oficialilor companiei.

Cei 14.300 de angajaţi ai uzinelor Dacia vor beneficia de prime cu ocazia Sărbătorilor de Paşte în valoare de 873 de lei brut, potrivit direcţiei de comunicare a companiei. Implicit, Dacia va oferi prime totale de 2,9 milioane de euro. Ford oferă fie căruia din cei 3.500 de salariaţi care lucrează în uzina de la Craiova o primă de 935 de lei în valoare brută, potrivit declaraţiilor liderului sindical Ovidiu Cioroianu, citat de Gazeta de Sud, şi implicit un total de peste 760.000 de euro În cazul Michelin, oficialii companiei au declarat că "cei 2.500 de angajaţi ai companiei vor primi o primă de Paşte, iar valoarea acestora se va menţine la nivelul anului trecut, valoare care situează Michelin în topul firmelor care oferă astfel de beneficii angajaţilor săi", a spus Jana Popa, director de HR în cadrul Michelin România, fără a specifica însă şi valoarea primei.

AutolivRomânia va acorda o primă de Paşte angajaţilor săi în valoare de 30% din salariul brut.

"Prima se acordă tuturor salariaţilor companiei angajaţi până la data de 31 martie anul acesta. Pentru cei angajaţi în 2012 prima se va acorda proporţional cu perioada lucrată", a declarat Ionel Fierbinţeanu, managing director al Autoliv România.

Valoarea primelor de Paşte oferite de companie se ridică la puţin peste 530.000 de euro în valoare brută, iar dacă la această sumă se adaugă şi taxele suportate de companie, se ajunge la 700.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO