Companii

Cel mai mare intreprinzator roman din constructii: Nu avem nevoie de stat. Din pacate masurile anticriza ale statului nu ne-au ajutat la dezvoltarea afacerii

Cezar Rapotan, Arabesque: Nu avem nevoie de stat

Cezar Rapotan, presedinte Arabesque: Din pacate masurile guvernamentale anticriza nu au ajutat dezvoltarea afacerii sau din fericire masurile anticriza nu ne-au incurcat.

27.09.2009, 15:24 222

In conditiile in care constructorii asteapta salvarea industrieide la stat, Rapotan afirma ca "din fericire" masurile anticriza aleguvernului nu au incurcat evolutia afacerilor companiei. Intrebatcum i-a influentat businessul programul anticriza in acest an,Rapotan a declarat: "Nici nu stiu cum sa va raspund... Din pacatemasurile guvernamentale anticriza nu au ajutat dezvoltarea afaceriisau din fericire masurile anticriza nu ne-au incurcat. In acestmoment nu avem nevoie si nu asteptam vreun ajutor direct din parteaguvernului".

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructiide pe piata locala, este prezent si pe pietele externe, in Moldova,Ucraina, Bulgaria si Serbia si are afaceri totale de 550 mil. eurosi 5.000 de angajati, dintre care 3.300 sunt in Romania. Compania aredus drastic cheltuielile inca de anul trecut din septembrie, candvanzarile au inceput sa scada. Spre comparatie, in acea perioadaguvernatorul BNR si guvernul afirmau ca nu exista premise pentru oaterizare brusca a economiei.

Rapotan, desi conduce a doua companie privata romaneasca, estemult mai discret comparativ cu cei mai cunoscuti miliardari romani,Dinu Patriciu, Ion Tiriac sau Ioan Niculae de la Interagro si nuacorda decat foarte rar interviuri. El detine impreuna cu sotia saactiunile Arabesque in mod direct, intr-o perioada in care multiantreprenori romani infiinteaza off-shore-uri in Cipru pentru aevita birocratia romaneasca.

Omul de afaceri considera ca singurul mod in care guvernul poateajuta in prezent economia este sa faca restructurari masive si sareduca deficitul. De la inceputul anului statul a redus doar circa2.500 de locuri de munca, in timp ce companiile private au fostnevoite sa renunte la peste 200.000 de angajati de la inceputulanului. In plus, cheltuielile statului cu personalul au crescut sia fost nevoit sa se imprumute pentru a plati salariile, chiar dacala inceputul anului guvernul afirma ca principalul target esterestructurarea sectorului bugetar. Tot el spune ca guvernul artrebui sa actioneze in aceste momente ca o firma cu capital privatsi sa-si reduca drastic costurile.

"Este foarte important ca acesta (guvernul-n.r.) sa actioneze inaceste momente exact ca o firma cu capital privat, sa-si reducadrastic costurile, sa faca restructurarile necesare astfel incat pede o parte sa-i ramana disponibile fondurile necesare realizariiinvestitiilor din infrastructura si pe de alta parte reducanddeficitul, sa micsoreze riscul devalorizarii monedei nationale",sustine Rapotan. Totusi, el considera ca cea mai mare problema cucare s-a confruntat compania a fost franarea brusca a creditarii,fapt care a condus rapid la inghetarea proiectelor imobiliare.

Businessul Arabesque s-a comprimat in primele opt luni cu circa20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, odata cuscaderea activitatii din constructii, dar si din cauza circuituluigreoi al platilor de la stat catre constructori.

Cezar Rapotan din Galati detine a doua companie privataromaneasca dupa Interagro, cu afaceri anuale de peste o jumatate demiliard de euro in cinci tari. De la un mic depozit in Galatideschis in 1994, Arabesque are in prezent 19 centre comerciale si adevenit cel mai mare distribuitor local de materiale deconstructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO