Companii

Cel mai mare salariu din industria medicala: 24.000 de euro net pe luna

Cel mai mare salariu din industria medicala: 24.000 de euro net pe luna
11.04.2010, 23:13 1066

Industria de sanatate, care are cele mai mari plangeri la adresastatului, este de fapt unul dintre castigatorii crizei economice sisectorul cu cel mai puternic avant din ultimii cinci ani, atatvanzarile de medicamente, cat si bugetul Casei Nationale deAsigurari de Sanatate dublandu-se in aceasta perioada.

Date recente arata ca Robert Popescu, CEO al grupului A&DPharma, cel mai mare jucator din industria locala de medicamente, aavut anul trecut un castig brut de 406.000 de euro, adica aproape24.000 de euro net lunar, cel mai mare salariu facut public al unuiexecutiv roman si probabil cel mai mare salariu din industria desanatate tinand cont de marimea companiei.

Salariul sau a fost facut public pe Bursa din Londra, unde firmaeste listata. Remuneratia lui Popescu a fost dubla fata de 2008 sivine in conditiile in care A&D Pharma si-a majorat usor cifrade afaceri, pana la 514 mil euro, chiar daca economia a avut un anextrem de dificil. "Este un salariu mare. Chiar daca mai suntastfel de salarii la nivel executiv, ele sunt putine ca numar sisunt foarte apropiate de aceasta suma (24.000 euro - n.r.)", spuneGeorge Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pepiata. Este pentru al doilea an in care grupul A&D Pharmapublica salariile membrilor comitetului director, dupa ce in 2007 aavut un raport similar. La acea vreme, CEO al grupului era DragosDinu care a castigat 315.000 euro anual, adica cu 22% mai putin.Spre comparatie, sefii bancilor mari din sistem au salarii fixelunare de 20.000 - 25.000 de euro, insa bonusurile variabile potdubla aceasta suma, astfel incat veniturile totale ajung si la40.000 - 50.000 de euro, potrivit informatiilor din piata. Insistemul public, cei mai bine platiti oameni din sanatate,ministrul de profil si presedintele Casei Nationale a Asigurarilorde Sanatate (CNAS), care administreaza fonduri de circa 5 mld.euro, castiga 1.200 de euro lunar, respectiv 1.100 de euro net.

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic local, cuafaceri de 514 mil. euro anul trecut, iar mai bine de jumatate dinafacerile retelei de farmacii Sensiblu pe care o opereaza sunt cumedicamente compensate. Businessul A&D Pharma a crescut de la100 mil. euro la 500 mil. euro intr-un interval de sase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO