Companii

Cel mai tanar patron din mezeluri cumpara active Oltchim

04.02.2008, 18:47 173

Compania Carvil Mizil, detinuta si administrata de Iustin Paraschiv, unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri din industria carnii, a achizitionat saptamana trecuta un complex de pasari, o ferma de porci si o unitate de productie a ingrasamintelor de la combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, pentru 24,4 milioane de lei, adica 6,63 mil. euro.
Printre cele mai importante active administrate de Iustin Paraschiv, 26 de ani, se numara companiile Ana & Cornel, cu activitati in productia de preparate din carne, Carmistin, axata pe distributia de produse din carne si peste 1.000 de hectare de teren. Acestea i-au adus anul trecut tanarului om de afaceri rezultate financiare cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF pe baza ritmului de crestere al companiei.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, Carmistin inregistra in 2006 o cifra de afaceri de 60,6 mil. euro si un profit de 4,3 mil. euro, iar Ana si Cornel 38,1 mil. euro si un profit de 4,7 mil. euro.
Carvil Mizil, companie infiintata in mai 2006, face parte din grupul de firme Carmistin si este administrata de Iustin Octavian Paraschiv si sora sa, Elena Paraschiv.
Joia trecuta, Carvil a achizitionat in cadrul unei licitatii deschise cu strigare cele trei active ale Oltchim, situate in localitatea Babeni (judetul Valcea), la pretul de pornire de 20,5 milioane de lei plus TVA, adica 24,4 milioane de lei, potrivit unui raport al combinatului chimic remis vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta investitie a fost realizata din fonduri proprii.
Reprezentantii Oltchim si-au anuntat intentia de a vinde activele detinute in zootehnie si industria alimentara inca din noiembrie anul trecut. De asemenea, acestia doresc sa vanda printr-o licitatie care va avea loc pe data de 12 februarie fabrica de conserve din Raureni, la un pret de pornire de 16,46 milioane de lei, la care se adauga TVA.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea este controlat de stat in proportie de 53,26%, restul actiunilor fiind detinute de grupul german PCC (12,88%), SIF Oltenia (5,93%) si alti actionari minoritari.
Consumul anual de preparate din carne pe cap de locuitor va creste pana la sfarsitul acestui an cu 6-7%, de la 8,9 kg de carne anual pe cap de locuitor, cat era la finele lui 2007, pana la 9,5 kg, potrivit jucatorilor din piata.
In prezent, piata preparatelor din carne, a carei valoare a depasit un miliard de euro, are ca principali jucatori companiile CrisTim, Caroli, Aldis, Angst, Elit Cugir si Tabco-Campofrio. Potrivit datelor companiei de cercetare a pietei AC Nielsen, primii zece producatori de mezeluri detineau 44,5% din piata (in volum), in perioada decembrie 2006-mai 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO