Cel mai mare jucător de petrol şi gaze nu a scăpat neatins de furtuna care mătură industria petrolieră a lumii. Petrom raportează primele pierderi într-un deceniu „La 40 de dolari pe baril revenim pe profit“

19 feb 2016 Autor: Roxana Petrescu

♦ În 2015 pierderea a fost de 690 milioane de lei la venituri totale de 18,1 miliarde de lei ♦  La nivel operaţional compania are un câştig de 2,5 miliarde de lei. ♦  Producţia va scădea cu 4% în 2016 şi ar putea urma reduceri de personal.

Petrom confirmă aşteptările pesimiste ale analiştilor şi încheie anul 2015 cu pier­deri de 690 mi­l. lei după ce compania tre­cut printr-un veritabil raliu de depre­cieri în zona activelor de explorare şi pro­ducţie.

Fără incidenţa elementelor spe­ciale, compania a înregistrat un profit operaţional de 2,5 miliarde de lei, de două ori mai mic faţă de cel de anul trecut. Bursa nu a reacţionat violent la aflarea rezultatelor, acţiunile Petrom scăzând cu numai 0,46%, în contextul în care analiştii care mai credeau în profit la producătorul de petrol şi gaze formau un club extrem de select.

An­dreas Matje, directorul financiar al Petrom: „Pierderea finală (de 690 mil. lei - n.red.) nu se leagă de performanţa ope­ra­ţională a com­paniei, ci de modi­fi­ca­rea esti­mărilor pri­vind capacitatea ac­ti­ve­lor din zona de exploare şi producţie de a genera cash pe viitor“.

Compania lucrează pentru anul acesta pe un buget construit în jurul valorii de 40 de dolari pe baril, dând asi­gu­rări că arsenalul de măsuri luate asigură rezistenţa Petrom într-unul dintre cele mai ostile medii de business din ultimul deceniu. „Dacă preţurile se menţin, nu vom mai fi obligaţi să facem de­precieri. La 40 de dolari pe baril, Petrom este capabil să genereze profit“, a precizat Mariana Gheorghe, direc­torul general Petrom.

Compania a avut anul trecut un buget de investiţii cu 38% mai mic, a închis 350 de sonde dintr-un total de 1.000 de unităţi aflate în observare, a scos la vânzare activele non-core. Nu­mă­rul de angajaţi s-a diminuat cu aproape 900 de persoane, până la 16.038, iar continuarea mă­surilor de con­trol strict al costurilor ar putea duce şi la alte disponibilizări, dar şi la scă­de­rea producţiei. „De zece ani încercăm să eli­minăm ineficienţele. Unii angajaţi au plecat la alte com­panii. Noi nu avem o ţintă de con­cedieri, dar este posibil ca anul acesta să se ajungă la reduceri de personal.“ Compania nu vrea să distribuie dividende pentru 2015.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2016

 
Cuvinte cheie:
petrom
, gaze
, petrol
, industrie
, analisti
, companie
, explorare
, raportare
, pierderi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide