Analiză ZF

Cele mai mari tranzacţii realizate de la începutul anului. Piaţa poate trece de 2,5 mld. euro în 2014

31 aug 2014 Autor: Ioana David

Piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea trece pragul de 2,5 mld. euro în 2014, un nivel cu care nu s-a mai întâlnit în ultimii şase ani, dacă două mari tranzacţii vor fi para­fate până la finalul lunii de­cem­brie. În aştep­tare sunt exi­t-ul italienilor de la Enel, care au decis să plece din Ro­mânia, vânzare care le-ar putea aduce în con­turi 1-1,5 mld. euro, dar şi vânzarea pa­che­tului de 45% din acţiunile băncii UniCredit Ţiriac Bank deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac, evaluat de presa inter­na­ţională la 700 mil. euro.
 
Încă de la începutul anului, consultanţii vor­beau într-un ton optimist despre evoluţia pieţei, unele semnale de revigorare existând încă de la finalul anului 2013, însă niciuna dintre opinii nu prognoza că anul acesta în România s-ar putea semna o megatranzacţie (tranzacţie de peste 1 mld. euro, cât se estimează că va fi deal-ul realizat de Enel). Numai în februarie printre deal-urile anunţate s-au numărat vânzarea magazinelor Praktiker, a fabricilor de zahăr Lemarco şi a companiei Star Storage din domeniul tehnologiei.
 
Cea mai mare tranzacţie a primei părţi a anului a fost cea realizată de traderul de cereale Nidera, deţinut de o companie din China, care a preluat 51% din operatorul portuar United Shipping Agency, deţinut de antreprenorii români Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu. 
 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
tranzactii
, enel
, achizitii
, piata
, actiuni
, tranzactie
, trecere
, tiriac
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide