Companii

Cele mai profitabile companii din România: Trei afaceri din energie şi două din retail au adunat în conturi profituri de 9 miliarde de lei în 2018

Cele mai profitabile companii din România: Trei afaceri...

Autor: Cristina Roşca

27.06.2019, 00:08 4630

Patru businessuri din România au raportat anul trecut un profit net de peste 1 mld. lei ♦ Dedeman este cel mai nou nume în clubul miliardarilor, din care fac parte trei giganţi din energie.

Cele mai profitabile cinci compa­nii din România au adunat anul trecut în conturi profituri nete de aproape 9 mld. lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din catalogul Cei mai mari jucători din economie, anuar ajuns la cea de-a 14-a ediţie şi lansat astăzi în cadrul conferinţei cu acelaşi nume.

Podiumul celor mai profitabile companii din economie e alcătuit exclusiv din jucători din energie, mai exact OMV Petrom SA şi două „perle“ ale statului - Hidroelectrica şi Romgaz.

Pe următoarele locuri se află Dedeman şi Kaufland, ambele companii din retail, prima o afacere antreprenorială româ­neas­că din segmentul de bricolaj, iar a doua un gigant german ce deţine o reţea de peste 120 de hipermarketuri cu preţuri mici. Dedeman, al cărei profit net a crescut cu aproape 14% anul trecut, este singurul busi­ness antreprenorial din top 5 şi chiar top 10. De altfel, este cel mai profitabil retailer din Ro­mâ­nia, depăşind giganţi precum cei din comerţul alimentar.

Patru dintre cele cinci companii analizate de ZF au depăşit nivelul de 1 mld. lei profit net. Dedeman e cel mai nou membru în „clubul miliar­darilor“ condus detaşat de OMV Petrom cu aproape 4 mld. lei.

Giganţii din top 5 cele mai profitabile companii din economie au afaceri cumulate de 45,2 mld. lei, adică o marjă medie de 20%. Marja e trasă în jos de Kaufland cu „doar“ 7%, fa­ţă de peste 45% în cazul Hidroelectrica. Retailerii au însă, prin tradiţie, marje mai mici, de regulă de o cifră. Dedeman e excepţia de mai mulţi ani.

Cu excepţia Romgaz, celelalte 4 businessuri au avut în 2018 un an bun, cu creşteri de profit de două cifre. Cea mai bună evoluţie e cea a OMV Petrom, plus 61%, urmată de Hidroelectrica (42%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO