Companii

Centrul comercial ParkLake Plaza din Titan, amanat cel putin un an

22.02.2009, 16:12 87

Compania portugheza Sonae Sierra a amanat deschiderea celor trei proiecte de centre comerciale de pe piata locala, din Bucuresti, Ploiesti si Craiova, care implica investitii cumulate de circa 900 de milioane de euro, din cauza problemelor legate de obtinerea finantarilor. Mallurile urmau a fi inaugurate in perioada 2009-2011.

Cel mai mare dintre aceste proiecte va fi dezvoltat in parteneriat cu firma irlandeza Caelum Development in cartierul Titan din Bucuresti si trebuia finalizat in luna aprilie 2011, in urma unor investitii de circa 600 de milioane de euro.
Proiectul este momentan blocat atat din cauza unui litigiu intre prefectul Bucurestiului si Primaria Sectorului 3 pe tema certificatului de urbanism, dar si din lipsa finantarii bancare pentru mallul cu o suprafata inchiriabila prevazuta de 110.000 de metri patrati.
"In prezent, problema mai importanta este legata de finantare si nu de litigiul privind PUZ-ul. Este foarte greu de obtinut in aceste zile un credit pentru un mall de 500 de milioane de euro. Tehnic vorbind, acest proiect poate fi finalizat cel mai devreme in 2012, deoarece dureaza cam trei ani pentru a construi un mall de asemenea dimensiuni. Este posibil insa ca Parklake Plaza sa fie finalizat si mai tarziu", a declarat Ingo Nissen, country manager al Sonae Sierra.
Compania portugheza, desi este unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din Europa, cu un portofoliu de 50 de proprietati operationale pe continent si in America de Sud, are dificultati si in ceea ce priveste finantarea proiectelor din Ploiesti si Craiova, a caror deschidere va fi de asemenea amanata.
"Calculele sunt destul de simple. Sonae Sierra are in dezvoltare 12 centre comerciale la nivel mondial, care implica investitii din partea companiei de aproximativ 500 de milioane de euro. Chiar si pentru o companie cu 50 de centre comerciale in portofoliu este dificil de obtinut o asemenea suma lichida in aceasta perioada", a mai spus reprezentantul companiei portugheze.
Craiova Mall se afla in constructie, dar lucrarile vor fi incetinite, ceea ce va duce la intarzierea proiectului care trebuia finalizat pana la sfarsitul acestui an sau anul viitor. Lucrarile la proiectul din Ploiesti nu au fost inca incepute.
Sonae Sierra a intrat pe piata locala in prima parte a anului 2007, cand a cumparat pentru 42 de milioane de euro centrul comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea. Compania este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Grecia si Brazilia, suprafata inchiriabila a centrelor comerciale din portofoliu ridicandu-se la peste 1,9 milioane de metri patrati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO