Companii

CEZ a făcut într-o lună primul milion de euro din certificatele verzi. Într-un an ar scoate de 42 de ori mai mult

 CEZ a făcut într-o lună primul milion de euro din certificatele verzi. Într-un an ar scoate de 42 de ori mai mult

Autor: Roxana Petrescu

07.10.2010, 23:53 50

"În luna august, care de fapt a fost şi prima lună în care amînceput să primim certificate verzi, am produs prin turbi­nelefuncţionale la acea dată circa 18 GWh de energie. În august aveammai puţin de 90 de turbine montate", a declarat Adrian Borotea,directorul de afaceri corporatiste din cadrul CEZ România.
Certificatele verzi alături de cotele obligatorii privind energiaregenerabilă reprezintă mecanismul de sprijinire a investiţiilor deproducere a energiei din surse nepoluante aplicat în România.Astfel, fiecare furnizor de energie electrică, aşa cum sunt deexemplu chiar CEZ şi Electrica, trebuie ca în electri­citatealivrată consumatorilor să aibă un anumit procent de energieverde.
Dovada acestui procent este făcută prin numărul de certificateverzi pe care fiecare astfel de furnizor le are în portofoliu lasfârşitul anului. Certificatele verzi sunt nişte instru­menteelectronice pe care producătorii de energie regenerabilă le primescdin partea Transelectrica, operatorul naţional al reţelei detransport al energiei, pentru fiecare MWh livrat în sistem.
Mai departe, producătorul de energie vinde aceste certificate verzicătre furnizorul de electricitate. Preţul unui certificat verdeeste încadrat în intervalul 27-55 de euro, în prezent preţul detranzacţionare fiind cel maxim. În plus, investitorul în energieverde mai câştigă şi din tranzacţionarea energiei produse pe piaţaliberă.
Ideea susţinerii investiţiilor în energii regene­rabile prin acestsistem vine în contextul în care costurile legate de realizareaacestor proiecte este mult mai mare comparativ cu metodele clasicede producere a energiei electrice. În absenţa acestor instrumente,energia verde ar fi un sector nerentabil.

Bec verde la 90.000 de case în august
Deocamdată, în România, pentru fiecare MWh produs din surse eolienese acordă un certificat verde, urmând ca după intrarea în aplicarea noii legi de promovare a investiţiilor de profil numărul decertificate să ajungă la două.
Astfel, pentru cei 18 GWh produşi de CEZ într-o lună la Fântânelecompania a primit 18.000 de certificate verzi, ceea ce în baniînseamnă aproape un milion de euro.
Cu această cantitate de energie, practic 90.000 de gospodării auputut fi alimentate în luna august doar cu energie verde.
"Sunt certificate pe care le vom folosi atât pentru a atinge cotanoastră de energie regenerabilă, cât si pentru vânzarea către alţifurnizori", a declarat Martin Zmelick, directorul de opera­ţiuni(COO) al CEZ România.
În total la Fântânele sunt montate în prezent 120 de turbineeoliene din care 94 produc energie electrică. La termi­narealucrărilor, parcul va avea 139 de turbine eoliene, ceea ce înseamnăo capacitate instalată de 347,5 MW. Tinând cont de faptul cărandamentul anual al parcului eolian este de circa 25%, numai dincertificate verzi com­pania ar câştiga de la Fântânele circa
42 mil. euro, când parcul va fi complet funcţional. Investiţia înacest parc este de peste 600 de milioane de euro.

Răbdare la Cogealac
În ceea ce priveşte a doua parte a parcului eolian pe care cehiivor să-l facă în Dobrogea, cea de la Cogealac unde lucrările suntblocate din cauza mai multor conflicte cu autorităţile locale pepartea de avizare, reprezentanţii CEZ speră ca în câteva săptămâniproblemele să le rezolve.
"Am aprecia dacă lucrurile s-ar rezolva în câteva săptămâni. Vineiarna, perioada în care lucrările se desfăşoară cu dificultate, iarnoi deja suntem în întârziere", spune Zmelick. În total, parcurilede la Cogealac şi Fântânele vor avea o capacitate de 600 de MW,aproape cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, şivor necesita o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Potrivit celormai recente estimări, lucrările ar trebui finalizate anulviitor.
În legătură cu celelalte proiecte de producere a energiei, cehiispun că rămân deschişi la oportunităţi locale chiar şi dupăretragerea din proiectul reactoa­relor 3 şi 4 ale centraleinucleare de la Cernavodă şi după abandonarea centralei de 400 de MWpe care voia s-o facă la Galaţi. Schimbarea strategiei vine încontextul în care la nivel central grupul a decis să-şi concentrezeinvestiţiile în Cehia, ţară afectată la rândul ei de criză.

Datorii de recuperat de 100 mil. euro


Pe segmentul de furnizare şi distribuţie a energiei electrice, carereprezintă activităţile de bază prin care cehii sunt prezenţi înRomânia, reprezentanţii companiei spun că una dintre cele mai graveprobleme cu care se confruntă sunt datoriile acumulate atât dinpartea CFR, cât şi din partea casnicilor sau a instituţiilorbugetare.
"La CFR vorbim de datorii de peste 240 de milioane de lei, iarpentru casnici şi alte categorii sumele au ajuns cam la aceeaşivaloare. Deci, în total, avem peste 100 de milioane de euro derecuperat. Datoriile au crescut dramatic în ultimii doi ani de zileîn ceea ce priveşte populaţia, micii consumatori sau instituţiilebugetare. Multe companii au dat faliment. Vom începe să întrerupemalimentarea unor clienţi care au datorii vechi şi foarte mari", aspus Doina Vornicu, directorul CEZ Distribuţie.
Pe partea de rezultate financiare, CEZ România estimează afacerisimilare cu cele de anul trecut şi o stabilizare a consumului deenergie în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO