Companii

CEZ Distribuţie ia o linie de credit de 675 mil. lei de la BERD

CEZ Distribuţie ia o linie de credit de 675 mil. lei de...

Autor: Carol Dan

01.05.2015, 00:02 146

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda companiei CEZ Distribuţie, deţinută de grupul ceh CEZ, un credit de 675 milioane lei (152 milioane euro), pentru investiţii în reţeaua de distribuţie a electricităţii, potrivit unui anunţ al băncii.

Conducerea BERD va discuta la 10 iunie acordarea împrumutului. Fondurile urmează să fie utilizate, printre altele, pentru înlocuirea până în 2020 a 50% din contoarele electrice clasice cu unităţi inteligente.

CEZ Distribuţie este una dintre companiile rezultate în urma reorganizării fostei Electrica Oltenia, firmă preluată de grupul CEZ în 2005. Compania are 1,4 milioane clienţi în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea. Compania a distribuit anul trecut în România 6,3 TWh de electricitate.

CEZ a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a preluat de la stat firma de distribuţie a energiei Electrica Oltenia, pentru care a plătit 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capital. În urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro CEZ a ajuns la o participaţie de 51%.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde din România, fiind proprietarul proiectului eolian Fântânele-Cogealac, care are o capacitate instalată de 600 MW. Investiţia din cele două comune dobrogene s-a ridicat la 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene ale CEZ au generat în intevalul ianuarie-martie 411 GWh de electricitate, potrivit datelor companiei. De asemenea, microhidro­centralele deţinute de CEZ în România şi operate de firma TMK Hydroenergy Power au livrat în primul trimestru al anului curent peste 4,7 GWh de energie electrică.

În primele trei luni din acest an în toată România a fost produsă o cantitate de 2.236 GWh de energie verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO