Companii

Cezar Rapotan iese la cumpărături de companii pe pieţele externe

Cezar Rapotan iese la cumpărături de companii pe pieţele externe

Cezar Rapotan, proprietarul Arabesque: O piaţă în 2011 în stagnare faţă de 2010 ar constitui, în opinia mea, o veste bună

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

08.05.2011, 23:51 1405

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcţiidin România, o afacere pornită în Galaţi de fa­milia Rapotan, vreasă-şi extindă operaţiunile externe şi studiază achiziţia unorjucători străini, după ce afacerile companiei au revenit pecreştere anul trecut.

"Pe plan extern vrem să dezvoltăm afacerile în ţările din jur,căutăm noi locaţii în care nu suntem deocamdată prezenţi şi studiemposibilitatea achiziţionării unor alţi jucători", a spus CezarRapotan, proprietarul grupului, fără să ofere alte detalii privindaceste proiecte.

Arabesque activează în prezent pe pieţele din România,Re­publica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina. Din cele 38 decentre comerciale ale grupului, 18 sunt în România. Afa­cerileArabesque, interne şi externe, au crescut cu 16% anul trecut, laaproximativ 415 milioane euro, şi ar putea stagna în acest an,potrivit sursei citate. În 2008 însă, cel mai bun an din istoriacompaniei raportat la vânzări, cifra de afaceri a Arabesque(internă şi externă) se apropia de 550 mil. euro, potrivitAnuarului ZF Cei mai mari jucători din economie. În 2009,distribuitorul din Galaţi a consemnat un declin de peste 150 mil.euro, potrivit aceleiaşi surse.

În România, cifra de afaceri a Arabesque, companieînre­gis­trată îm judeţul Galaţi, a fost de 1.304 mil. lei (308mil. euro) în 2009, dar compania a fost pe pierderi (9 mil. lei),potrivit datelor de la Registrul Co­merţului, rezultat careplasează compania pe locul trei în topul firmelor controlate deantre­prenori români după RCS&RDS (1.658 mil. lei - ZoltanTeszari) şi Inter­agro (1.323 mil. lei - Ioan Niculae).

"Rezultatele primului trimestru din 2011 se situează aproximativla nivelul celor de anul trecut pentru aceeaşi perioadă. Încă nus-a depăşit situaţia eco­no­mică din 2009-2010 şi efectele crizeiîncă sunt prezente", a spus Rapotan. El a precizat că în RomâniaArabesque are în lucru două noi centre de distribuţie, la Suceavaşi Bacău.

Omul de afaceri a afirmat că piaţa materialelor de con­strucţiia continuat să scadă anul trecut, înregistrând un recul de 15-20%,iar în 2011 ar putea consemna un regres uşor.

"O piaţă în 2011 în stagnare faţă de 2010 ar constitui, înopinia mea, o veste bună".

Vânzările Arabesque sunt acoperite în proporţie de 80% deproduse realizate în România, în condiţiile în care mulţiimportanţi producători internaţionali au dezvoltat unităţi deproducţie la nivel local.

Grupul Arabesque are în prezent aproximativ 4.200 de angajaţi,iar numărul acestora nu va fluctua semnificativ în 2011, potrivitsursei citate.

Rapotan controlează şi firma Brico Expert, operatorulmagazinelor retailerului francez Mr. Bricolage din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO