Companii

CFR: 41 km de cale ferată cu 280 mil. euro

Autor: Andreea Neferu

07.12.2010, 23:54 187

Compania Naţională de Căi Ferate (CFR) a scos la licitaţietronsonul Frontieră-Curtici-Arad al Coridorului 4 transeuropean, învederea realizării unor lucrări de construcţii şi instalaţii lacalea ferată.

Valoarea estimativă a contractului este de aproape 1,2 mld. lei(circa 280 mil. euro), costul aproximativ pe kilometru ridicându-sela circa 6,8 mil. euro/km, de trei ori mai mare decât standardul decost stabilit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructuriipentru reabilitarea unui kilometru de cale ferată (2,18 mil.euro/km).

Tronsonul, cu o lungime de circa 41 de km, este unul dintreproiectele pe care le-a anunţat şi ministrul transporturilor şiinfrastructurii, Anca Boagiu, în conferinţa de presă de duminicatrecută. Licitaţia este din start restrictivă, cel puţin pentrucompaniile româneşti, având în vedere că participanţii trebuie săaibă o cifră de afaceri de minimum 1,75 mld. lei (412 mil.euro).

Potrivit unui top ZF al celor mai mari companii în 2009 înfuncţie de cifra de afaceri, există doar circa 50 de companii înRomânia care au avut anul trecut o cifră de afaceri mai mare de 412mil. euro, însă niciuna dintre acestea nu activează în sectorulconstrucţiilor în infrastructură.

Companiile româneşti din domeniul de construcţii şi reabilităride căi ferate spun că într-adevăr condiţia îi scoate din start dincursă pe constructorii români, dar că există diferite metode princare acestea ar putea participa la licitaţie. "La o licitaţie detipul acesta, în cadrul căreia se solicită o cifră de afaceri atâtde mare, companiile româneşti pot participa numai în asociere,realizând un joint-venture sau dacă primesc susţinere financiară dela un terţ", a declarat Daniela Buzea, inginer compartiment tehnicîn cadrul Arcada Company SA, companie ce se ocupă de construcţii depoduri, căi ferate şi drumuri şi care în 2009 a avut afaceri decirca 151 mil. lei (35,7 mil. euro), potrivit RegistruluiComerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO