Companii

CFR Marfă: Din iulie dispar 3.000 de posturi, se reduce programul de lucru cu două zile lunar

CFR Marfă: Din iulie dispar 3.000 de posturi, se reduce programul de lucru cu două zile lunar

Autor: Geanina Sandu

23.05.2011, 20:15 565

CFR Marfă informează că din 23 mai se reduce programul de lucrucu două zile, iar din iulie vor fi reduse 3.000 de posturi princoncedieri colective, pentru diminuarea pierderilor, a arieratelorşi încadrarea în fondul de salarizare aprobat, informeazăMediafax.

Având în vedere situaţia financiară a SNTFM CFR Marfă SA, dincauza căreia societatea se află pe lista companiilor de statmonitorizate de Fondul Monetar Internaţional, conducerea societăţiia iniţiat un amplu program de restructurare şi reorganizare, careare scopul de a diminua pierderile, arieratele şi de a se încadraîn fondul de salarizare aprobat prin bugetul de venituri şicheltuieli, se arată într-un comunicat de presă al CFR Marfă.

"În acest sens, în conformitate cu prevederile legale în vigoareşi Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul în curs, începând cuprima decadă a lunii iulie 2011 se va pune în practică un programde concediere colectivă prin reducerea a 3.000 de posturi, deasemenea, în următoarele şase săptămâni, tot din considerenteleprecizate anterior, se va reduce programul de lucru cu două zile,începând cu 23 mai 2011 pentru perioada menţionată mai sus(respectiv din 30 de zile lucrătoare se vor lucra 28)", potrivitsursei citate.

Administraţia precizează că sindicatele semnatare ale CCM aufost consultate în privinţa acestei decizii în data de 18 mai 2011,în conformitate cu art.52 alin.(3) din Legea 53/2003, modificatăprin Legea 40/2011. Consultarea s-a desfăşurat conform prevederilorart.1, lit.b din Legea 62/2011.

La rândul lor, reprezentanţii salariaţilor se opun acestormăsuri şi consideră că această măsură încalcă contractul de muncăvalabil în cadrul Companiei CFR Marfă, hotărârea fiind luată fărăacordul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, sindicatreprezentativ, şi fără respectarea prevederilor legale în vigoare.Sindicaliştii spun că potrivit unor documente semnate deadministraţie este vorba de o reducere a săptămânii de lucru de la5 la patru zile, astfel fiind vorba de o reducere cu patru zile pelună, nu cu două cum susţin reprezentanţii CFR Marfă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO