Companii

Chauvet, Renault: Duster va ajuta Dacia sa-si mentina cota de piata aproape de 40%

Chauvet, Renault: Duster va ajuta Dacia sa-si mentina cota de piata aproape de 40%

Jacques Chauvet, presedintele Automobile Dacia: Cota de piata in 2010 va fi greu sa mai creasca peste 38-39%. Obiectivul nostru va fi sa ne mentinem aceasta cota de piata. Noi ne asteptam ca modelul Duster sa contribuie la mentinerea cotei de piata

15.12.2009, 23:30 53

Jacques Chauvet, presedintele Automobile Dacia si directorulgeneral al regiunii Euromed (Romania, Turcia, Bulgaria, Moldova siMagreb) in cadrul grupului Renault, considera ca brandul autohtonDacia va intra intr-o noua perioada, in care clientii nu vor maialege marca datorita pretului scazut, ci pentru performantelesale.

"Pana acum evolutia marcii s-a bazat pe pretul masinii, dar acumam ajuns intr-o etapa in care clientii sunt constienti si decelelalte trasaturi ale masinilor, faptul ca sunt mari, robuste,sunt de buna calitate si la un pret accesibil. In plus, la ele vomadauga designul, care va deveni un element tot mai important laDacia", a subliniat Chauvet, care a preluat conducerea Euromed dela Christian Esteve la inceputul acestui an. Un pret mai mare nureprezinta intotdeauna "un minus" atunci cand vine vorba de luareaunei decizii pentru achizitia unui automobil, multi clienti fiinddispusi sa plateasca pentru o crestere a performantelor.

"Atunci cand analizam piata auto pe o perioada de cinci-zece anise observa faptul ca de la un an la altul clientii sunt dispusi saplateasca mai mult pentru masina lor, avand in vedere ca nivelul deperformanta al automobilului creste", a spus Fran'ois Fourmont,directorul general al Automobile Dacia, care ieri si-a incheiatmandatul.

Prin programele de casare, atat in Romania, cat si la niveleuropean clientii au achizitionat cu precadere automobile mici saucompacte, fiind atrasi in primul rand de pretul scazut alacestora.

"Atunci cand exista un program Remat, ceea ce vinde dealeruleste pretul masinii. Dupa ce acest program se va termina, se vavinde produsul. Pe piata locala este in continuare necesar unastfel de program, mai ales ca parcul auto este cel mai vechi dinEuropa", a spus Jacques Chauvet.

Pentru perioada urmatoare seful regiunii Euromed se asteapta casi in 2010 grupul Renault sa comercializeze aproximativ 500.000 demodele realizate pe platforma Logan sub marcile Dacia si Renault,volum similar cu cel care va fi realizat si in acest an.

"Ceea ce ne ingrijoreaza este nivelul la care se va situa piataauto din Romania. Piata a inregistrat o crestere de pana la 360.000de masini in 2007. Pentru 2009 ne asteptam la o piata totala deaproximativ 130.000 de autovehicule, fara a lua in calcul sireexporturile.

Piata reala a autoturismelor va fi undeva intre 110.000-115.000de masini", a declarat Jacques Chauvet. Seful Euromed a subliniatca o piata de 115.000 de masini este echivalentul pietei din Maroc,jumatate din cea a Algeriei si o treime din cea a Turciei.

In primele 11 luni ale acestui an cota de piata a Renault siDacia, marci care au comercializat pe piata locala un volum deaproape 45.400 de autoturisme este de aproximativ 37%, fata de 35%in perioada similara a anului trecut.

"Cota de piata in 2010 va fi greu sa mai creasca peste 38-39%.Obiectivul nostru va fi sa ne mentinem aceasta cota de piata. Noine asteptam ca modelul Duster sa contribuie la mentinerea cotei depiata", a spus presedintele Dacia, care se asteapta la o revenirepe un trend ascendent la finele anului viitor.

Chiar daca Dacia a devenit o marca internationala, compania arenevoie de rezultate bune si pe piata locala, potrivit sefuluiRenault. Romania pentru prima data in istoria marcii nu a maiocupat prima pozitie in topul vanzarilor, ci s-a clasat pe locultrei dupa Germania si Franta.

Un program de tip "Rabla" va demara in 2010 si in Rusia, piatacare de pe pozitia de a concura pentru titlul de cea mai mare piatadin Europa anul trecut, a ajuns la scaderi de peste 60% in acestan.

"Pe fondul programului de casare din Rusia cu sigurantaexporturile de colectii CKD (automobile dezasamblate - n. red.)catre uzina AvtoFramos de la Moscova vor creste", a spus Chauvet,care a subliniat ca volumul va putea fi estimat numai dupa ce secunosc detaliile programului.

In total, in Romania grupul Renault are 18.000 de angajati si100 de puncte de vanzare si 800 de furnizori pentru Dacia.

Din productia de automobile Dacia 85% sunt pentru export, carereprezinta 15% din exporturile Romaniei, potrivit oficialilorfrancezi. Potrivit estimarilor ZF, in primele zece luni vanzarileDacia pe pietele din Germania si Franta au depasit un miliard deeuro.

Jacques Chauvet a luat parte ieri seara la evenimentul organizatde Dacia cu ocazia retragerii lui Fran'ois Fourmont, cel care acondus in ultimii sase ani afacerile grupului Renault in Romania.Fourmont a predat stafeta catre Jerome Olive, care vine de pepozitia de director al uzinei Renault din Douet, Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO