Companii

Chinezii ar face Centura Capitalei şi podul de la Brăila, dar vor garanţii de stat

Chinezii ar face Centura Capitalei şi podul de la Brăila, dar vor garanţii de stat

Autor: Sorin Pâslaru

01.02.2012, 12:38 3933

"Suntem interesaţi de proiecte în energie verde, infrastructură şi telecom. Echipamentele chinezeşti pentru centrale eoliene sunt de bună calitate şi vrem să intrăm pe această piaţă. În infrastructură investitorii chinezi sunt interesaţi de Centura Bucureştiului, dar proiectul s-a oprit, din câte ştiu, la problema garanţiei statului român, pentru că investitorii se tem că nu vor putea rambursa creditele pe care le vor lua", a explicat ambasadoarea.

Huo Yuzhen şi-a preluat mandatul în decembrie anul trecut, ieri fiind prima întâlnire cu presa.

"Avem ca obiectiv pentru anul acesta consolidarea relaţiilor de încredere cu statul român. Avem o prietenie specială cu România, rară printre celelalte state din Europa Centrală şi de Est. Dorim să punem în practică rezultatele vizitei pe care premierul Emil Boc a făcut-o toamna trecută în China", a spus Huo Yuzhen.

Un alt mare proiect de infrastructură de care chinezii s-au arătat interesaţi este un pod care urmează să fie construit pe Dunăre în zona Brăila-Galaţi, dar ambasadoarea a menţionat că şi în acest caz discuţiile s-au oprit la problema garanţiilor cerute statului român de către firmele chineze.

Huo Yuzhen, care este specialistă pe zona Europei de Est, are studii de cehă şi a fost ambasadorul Chinei în Cehia în perioada 2006-2010, iar anterior director general adjunct al Departamentului Europa din cadrul Ministerului de Externe chinez.

În contextul căutării de către statul român a unor surse alternative de finanţare din străinătate, s-a pus problema unui împrumut de la chinezi. Este dispusă China să finanţeze România?

"Ceea ce ştiu este că economia românească creşte, nu are nevoie de ajutor financiar, cum are Grecia, de exemplu. Noi dorim întărirea relaţiilor economice prin cooperare", a spus Huo Yuzhen.

În ultimii 10 ani importurile României din China au crescut de 13 ori, de la 190 milioane de euro în 2000 la 2,56 miliarde de euro în 2011, în timp ce exporturile româneşti în China au crescut de doar patru ori, de la 93 milioane de euro la aproape 400 milioane de euro anul trecut.

Ca urmare, deficitul comercial din relaţiile bilaterale România-China a explodat în defavoarea României în ultimul deceniu de la 100 mil. euro la peste 2 mld. euro, ajungând să reprezinte circa 30% din deficitul comercial extern de 7 mld. euro înregistrat în 2011.

Datele pe 2011 sunt estimate în funcţie de rezultatele de la 9 luni, cele mai recente.

Ambasadoarea Chinei a mai spus, în contextul protestelor care s-au desfăşurat în această lună în Bucureşti, că şi înChinadacă cineva are opinii diferite le poate exprima, dar fără violenţă şi tulburări de stradă care pot afecta stabilitatea.

"În primul rând, oţarăare nevoie de stabilitate, apoi de prosperitate", a încheiat ambasadoarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO