Companii

Christophe de Korver: „România are nevoie de investiţii precum Automobile Dacia şi Ford, nu de cele tip Nokia“

Christophe de Korver

Christophe de Korver

Autor: Bogdan Alecu

19.09.2014, 00:07 771

Investiţiile sustenabile, cele reali­zate pe termen lung, sunt cele care aju­tă economia unui stat, nu cele atrase de avantaje pe termen scurt precum scutiri de taxe şi impozite sau alte ajutoare de stat, spune Christophe de Korver, di­rec­torul general al companiei de lo­gis­tică şi transport Gefco România, cu afa­ceri anuale de aproape 50 mil. euro. 

„Atunci când ai un investitor OEM (precum Dacia sau Ford - n.red.), atunci da, este unul de încredere şi pe ter­men lung deoarece producţia nu se poate mu­ta într-un timp scurt, în func­ţie de avan­tajele primite într-un stat sau altul. De cealaltă parte sunt cei care asam­blea­ză produse electronice sau alte com­panii care stau cât au avan­ta­je, după care dispar. Spre exemplu Da­cia sau Ford sunt un partener pe ter­men lung“, a spus Christophe de Korver.

În toamna anului 2011 Nokia a în­chis fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, de­cizie care a dus la pierderea a aproa­pe 2.200 de locuri de muncă. Închiderea a ve­nit la aproape trei ani şi jumătate de la de­mararea producţiei în apropiere de Cluj-Napoca.

Producţia de telefoane mo­bile a fost anterior mutată din Ger­ma­nia în România, iar din România în Asia de Sud-Est, de fiecare dată decizia fiind motivată de reducerea costurilor cu per­sonalul. În cazul uzinei de la Mio­ve­ni, francezii de la Renault au investit la Dacia peste două miliarde de euro, iar aceş­tia au construit de la zero reţea­ua de fur­nizori de componente, astfel în­cât, pe lân­gă cele 18.000 de locuri de mun­că de pe platforma de la Mioveni, au fost cre­a­te alte peste 100.000 de locuri de muncă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu, ce spune  Christophe de Korver despre atitudinea cehilor faţă de investitorii străini

- valoarea totală a investiţiilor Ford la Craiova, evoluţia afacerilor şi profitului fabricii 

- date despre investiţia Renault la Mioveni, numărul locurilor de muncă create, valoarea exporturilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO