Companii

Cifre nemiloase: statul încasează anual pentru gazul din Marea Neagră redevenţe de doar 30 milioane de dolari pentru 1,36 mld. metri cubi de gaze extrase, adică 10% din producţia de gaze totală a României

Cifre nemiloase: statul încasează anual pentru gazul...

Autor: Roxana Petrescu

08.09.2018, 17:54 1077

Prin formule care însă nu au fost bine explicate, sumele ar urma să ajungă la 1 mld. $ când producţia va fi de 5-10 mld. metri cubi pe an, valoare în care intră atât rede­venţele, cât şi taxele pe veniturile supli­mentare.

„În anul 2017, din Marea Neagră a fost extrasă o cantitate de 1,36 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru producţia de gaze naturale din Marea Neagră a fost încasată, sub formă de redevenţă în anul 2017, suma de 116,4 milioane de lei (25 de milioane de euro, respectiv 29 de milioane de dolari)“, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), gestio­narul tuturor bogăţiilor din subsolul României.

În total, exclusiv din producţia de gaze naturale, care a fost de 13,5 miliarde de metri cubi anul trecut, statul român a încasat 798,2 milioane de lei (175 de milioane de euro, 197 de milioane de dolari).

„În acest moment, pentru producţia de gaze naturale din Marea Neagră nu se plăteşte o redevenţă diferită faţă de cea aferentă gazelor produse onshore“, au mai precizat reprezentanţii ANRM.

În ciuda cifrelor foarte modeste, re­prezentanţii statului spun că prin legea off-shore, document prin care se va introduce o nouă modalitate de taxare a producţiei din Marea Neagră, indiferent dacă este realizată la mică sau la mare adâncime, lucrurile se vor schimba radical. Astfel, ca prin magie, de la nici măcar 30 de milioane de dolari, încasările la buget din exploatarea gazului din Marea Neagră ar trebui să ajungă la circa un miliard de dolari anual, pe o perioadă de 20 de ani, sumă în care sunt incluse şi redevenţele, dar şi taxe pe veniturile suplimentare.

La nivelul anului 2025, producţia ar putea ajunge la 10 miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor existente la acest moment.

Nebuloasa care înconjoară calculul sumelor pe care statul le-ar putea încasa din noua formă a legii offshore se adaugă multor altor necunoscute legate de proiectul gazului din Marea Neagră, pornind de la acordurile de preluare a gazului până la vânzarea acestuia peste graniţe. Cert este însă că în România două treimi din case se încălzesc cu lemne, nu există niciun plan privind racordarea locuin­ţelor la reţeaua de gaze, jumătate din şcoli nu sunt racordate la sistem, iar industria chimică, cel mai mare consumator de gaze, este la pământ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO