Companii

Cinci companii controlează peste 80% din producţia de bunuri de îngrijire de 1 miliard de lei

Cinci companii controlează peste 80% din producţia de...

Autor: Cristina Roşca

19.09.2017, 00:07 844

Cinci companii - patru străine şi una cu acţionariat local - controlează 80-90% din producţia locală de detergent şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei, piaţă ce se îndreaptă spre 1 mld. lei. Această situaţie arată faptul că există foarte mulţi jucători mici, a căror producţie are doar acoperire locală sau regională. 

Producţia locală de detergent, cosmetice şi produse de îngrijirea locuinţei creşte datorită intrării pe piaţă a grupului german Dalli, care a ajuns anul trecut lider pe o piaţă de sub 1 mld. lei. Nemţii de la Dalli au preluat în toamna lui 2014 fabrica P & G din Timişoara şi au reluat producţia un an mai tarziu. Astfel, 2016 a fost primul an întreg de producţie pentru grupul german, care a ajuns anul trecut la afaceri locale de 351,8 milioane de lei, valoare ce poziţionează compania ca lider detaşat în producţia locală de detergent şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei.

În acest clasament au fost luate în calcul doar companiile cu CAEN-ul 2041 "Fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de îngrijre" şi care şi-au depus rezultatele financiare pe 2016, ultimul an pentru care există date publice. Astfel, în top cinci apar companii în special străine, respectiv nemţii de la Dalli, giganţii

P & G (cu fabrica de la Urlaţi) şi Unilver şi compania Interstar Chim controlată de acţionari străini. Singura companie locală care îşi face loc în top este Farmec Cluj-Napoca, un nume cu "vechime" pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO