Companii

Cinci proprietari de teren agricol aşteaptă 850.000 € din vânzarea a 190 de hectare din circuitul agricol

Cinci proprietari de teren agricol aşteaptă 850.000 €...

Autor: Gabriel Razi

21.10.2014, 16:43 1359

Cinci proprietari de teren agricol din Botoşani, Constanţa, Olt, Alba şi Satu Mare aşteaptă încasări cumulate de 850.000 de euro din vânzarea de loturi între 25 şi 52 de hectare fiecare ce cumulează împreună 190 de hectare.

Preţul mediu al parcelelor scoase la vânzare este de 4.400 euro/hectar, cotaţia cerută de micii proprietari de teren fiind în creştere cu 9% faţă de acum patru luni, arată o analiză a ZF, făcută pe baza ofertelor de vânzare publicate pe baza noii legi a tranzacţiilor cu terenuri arabile.

„Noi, agricultorii, nu avem încotro decât să cumpărăm. Nu poţi pierde terenul. Nu ai cum să îl laşi pe altul să vină să îţi sufle terenul de sub nas. La preţurile de acum îţi trebuie 25 de ani pentru a amortiza achiziţia de teren“, a explicat Gheorghe Lămureanu, administratorul Agro­terra, o fermă de 1.400 de hectare din Con­stanţa.

El spune că micii proprietari aşteaptă cotaţii de peste 4.000 de euro pentru fiecare hectar pentru că antreprenorii care au făcut o afacere din producţia de grâu, porumb sau rapiţă lucrează de mai bine de două decenii la comasarea terenurilor prin contracte de arendă şi schimburi de terenuri iar astfel de loturi de câteva sau câteva zeci de hectare stau în calea construcţiei unor suprafeţe compacte. „Fac o investiţie de 1 milion de euro într-un sistem de irigat şi nu pot pierde suprafeţe. Eşti obligat, nu ai ce să faci. Altfel, îi voi iriga gratis noului proprietar sau se poate nimeri un hidrant pe un teren care nu mai e al tău şi poţi avea accesul interzis“, explică Lămureanu, care avut în acest an un buget de investiţii de 300.000 de euro.

Noua lege a tranzacţiilor cu terenuri arabile, intrată în vigoare în acest an, îi obligă pe cei care vor să renunţe la terenuri să urmeze un proces birocratic ce începe cu afişarea pubică a ofertelor de vânzare. Sistemul permite pentru prima dată o transparentizare a acestui segment din piaţa funciară, ce a intrat în atenţia marilor investitori abia în ultimii ani.

Site-urile direcţiilor agricole judeţene s-au umplut în ultimele patru luni cu oferte ale proprietarilor dornici să renunţe la teren, dar pu­ţine suprafeţe scoase la vânzare pot fi considerate relevante pentru întreaga piaţă având în vedere că grosul este reprezentat de fâşii de mici dimensiuni de până la 1 sau 2 hectare. Astfel de suprafeţe pot fi exploatate cu greutate comercial şi sunt în general absorbite de exploataţiile mai mari din fiecare zonă în parte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO