Companii

Cine a făcut bani în 2010 din comerţul cu „lumină“

Autor: Roxana Petrescu

28.03.2011, 23:59 66

Două filiale ale Electrica, o firmă deţinută de cehii de la CEZşi două companii în care acţionari sunt oameni de afaceri români auavut anul trecut cele mai mari creşteri ale cantităţilor de energielivrate către clienţii finali.

Segmentul pe care aceste firme activează se numeşte piaţaconcurenţială a energiei electrice, locul unde vânzătorii deenergie se întâlnesc cu marii consumatori. Pe această piaţă,conform datelor ANRE, s-a consumat anul trecut peste 40% din totconsumul naţional de energie, existând 24 de companii cu o cotă depeste 1%. Aceste companii cumpără energia fie de la producătorii destat, fie de la alte companii de furnizare şi o dau mai departecătre clienţii finali.

Unele dintre aceste companii şi-au dublat afacerile, aşa cum esteşi cazul Tinmar Ind, companie înregistrată în Bucureşti. Aceasta alivrat anul trecut de peste două ori mai multă energie decât în2009, afacerile companiei aproape dublându-se şi ajungând la 170 demilioane de euro cu numai 50 de angajaţi. Compania, controlată deAugustin Oancea, un om de afaceri de 38 de ani din Câmpina, spunecă are circa 60 de clienţi în portofliu, cei mai mari fiind dinindustria petrolieră şi chimică.

"Am ştiut să ne adaptăm crizei", spune George Voicu, director defurnizare din cadrul Tinmar Ind.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO