Companii

Cine deţine puterea? Două familii din Germania controlează 2,5% din businessul local. Familiile Schwarz şi Schaeffler sunt cei mai mari angajatori privaţi din România

Autor: Dana Ciriperu

06.06.2018, 00:08 4270

♦ Cele două familii, printre cele mai bogate din Europa, domină comerţul alimentar local şi deţin cel mai mare grup din industria componentelor auto.

Două dintre cele mai bogate familii din Germania – Schwarz şi Schaeffler – sunt cei mai mari angajatori privaţi din economia locală, cu peste 43.000 de locuri de muncă create în companiile pe care le deţin (Kaufland şi Lidl, controlate de familia Schwarz, respectiv Continental şi Schaeffler, producătorii din industria auto con­trolaţi de familia Schaeffler).

Cele două familii germane au ajuns anul tre­cut la afaceri de 7 mld. euro. Prin Kaufland şi Lidl, Dieter Schwarz a avut vânzări cumulate de 3,6 mld. euro şi aproape 20.000 de salariaţi. Georg Schaeffler, membru al uneia dintre cele mai puternice familii din industria germană, are 3,4 mld. euro afaceri în România şi aproape 25.000 de angajaţi.

Pentru ei, România nu mai este o piaţă mi­că, ci este bază a unor operaţiuni de miliarde de euro cu marje de profit pe care nu le mai în­tâl­nesc pe pieţele mature din Europa. Ca di­mensiune a businessului antreprenorial, Dieter Schwarz, cu o avere estimată de Bloomberg la 25 mld. dolari, este cel mai pu­ternic antreprenor din comerţul românesc. Familia Schaeffler este, prin Continental şi fabrica Schaeffler din Braşov, cel mai mare jucător din industria componentelor auto şi al doilea grup din tot sectorul auto, după Renault.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO