Companii

Cine este Bernard Arnault, miliardarul acţionar la Carrefour care controlează lumea luxului

Cine este Bernard Arnault, miliardarul acţionar la...

Autor: Cristina Roşca

23.02.2013, 00:10 2468

Bernard Arnault este unul dintre cei mai vizibili miliardari ai lumii. El a revenit în prim plan la începutul acestui an după ce i-a fost respinsă solicitarea de a primi cetăţenie belgiană.

Francezul, cel mai bogat om din Hexagon, a decis să îşi schimbe cetăţenia după ce Francois Hollande, preşedintele Franţei a anunţat că va impozita cu 75% veniturile de peste un milion de euro.

Arnault are o avere evaluată la 30,5 mld. dolari, obţinută în principal de pe urma afacerilor din domeniul luxului. El este acţionarul principal al grupului Christian Dior, care controlează LVMH, cel mai important jucător din industria luxului. Tot Arnault este acţionar indirect în cadrul Carrefour, unul dintre cei mai importanţi retaileri din lume. Pentru a ajunge în topul miliardarilor lumii lui Arnault i-au trebuit patru decenii.

Născut într-o familie de industriaşi – tatăl său deţinea o companie de construcţii civile – Arnault a absolvit Ecole Polytechnique, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Franţa în 1971. După ce şi-a finalizat studiile s-a angajat ca inginer pentru Ferret-Savinel, compania tatălui său. După şapte ani a ajuns să o conducă din poziţia de preşedinte.

În 1981, când Francois Mitterand a fost ales preşedintele Franţei, Arnault a plecat în Statele Unite unde timp de trei ani s-a implicat în dezvoltarea de apartamente pentru compania tatălui său. Ulterior a revenit în Hexagon şi a preluat Boussac, o companie din domeniul textil care traversa o perioadă dificilă. Boussac deţinea Christian Dior şi alte câteva divizii. Din acest moment a început pentru omul de afaceri lupta pentru ridicarea unui imperiu în domeniul luxului. În 1988 Christian Dior a preluat 32% din LVMH, şi acesta a fost doar începutul, în următorii ani magnatul dezvoltând imperiul atât organic cât şi printr-o serie de achiziţii. Astăzi, LVMH este liderul pieţei de lux, având activităţi în domenii variate, de la modă şi cosmetice la orologerie şi chiar în domeiul băuturilor de lux.

 

Bernard Arnault

Vârstă: 64 de ani

Avere (Bloomberg Billionaires Index): 30,5 mld. dolari

Sursă avere: grupul LVMH (Louis Vuitton, Veuve Clicquot, Moet et Chardon, Fendi, Celine, Marc Jacobs, Tag Heur)

 

Acţionari Carrefour: Blue Capital (Bernard Arnaulf – indirect 9,43%), Colony Blue Investor (2,23%), Groupe Arnault SAS (0,76%), Public (81,81%), Salariaţi (1,22%)

Carrefour în România: 24 de hipermarketuri, 65 supermarketuri, 19 magazine de proximitate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO