Companii

Cine este George Brăiloiu, negustorul de aer curat care a dat 400.000 de euro pe manuscrisele lui Emil Cioran, pentru a le dona statului

no title

Autor: Iuliana Roibu

08.04.2011, 10:26 2139

George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, princompania sa KDF Energy, manuscrisele şi documentele personale alefilosofului Emil Cioran scoase la licitaţie joi, la Paris, adeclarat că va dona aceste obiecte statului român.

"Le voi dona statului", a declarat pentru Ştirile Pro TV GeorgeBrăiloiu, joi seară, adăugând: "Mi s-a părut normal să cumpăr tot.Nu am avut o motivaţie specială".

George Brăiloiu, proprietarul companiei KDF Energy a cumpăratmanuscrisele lui Cioran la licitaţia ce a avut loc joi, la Paris,oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecăruiobiect în parte, de 405.000 de euro. Manuscrisele vor fi aduse înţară.

In 2005, ultimii locuitori care mai traiau langa cariera decarbune Rosia de Jiu, in satul cu acelasi nume, au fost stramutati.Mina, una dintre cele mai mari aflate in proprietatea SNLO,exploateaza inca lignit intr-un decor care a fost considerat numaibun la începutul anului pentru filmarea celor mai importante sceneale lui Nicolas Cage din filmul "Ghost Rider 2".

In praful dens din Rosia de Jiu s-a nascut, cu fix 40 de ani inurma, cel care a devenit in ultimii doi ani liderul vanzatorilor decertificate de carbon din Romania. "Mai am si acum o casa in zonaaceea, cu livada si gradina. E foarte frumos." George Brailoiu e oprezenta destul de discreta. Da rar interviuri, insa cand vorbesteo face cu atata placere incat intelegi dintr-o data cum de a ajunsoriunde a vrut fiul unui profesor de matematica si al uneiinvatatoare din Rosia de Jiu.

Intai a ajuns la Facultatea de Drept din Bucuresti. La Revolutieavea 20 de ani si spune ca a intrat in consultanta. Apoi i-a fostincredintata conducerea unei firme - mica, ce-i drept. "Nu suntrelevante", spune George Brailoiu cand este intrebat despre numelefirmelor in care a lucrat. Din punctul de vedere al evolutiei sale,George Brailoiu considera insa ca alti doi pasi sunt cu adevaratrelevanti: prima lui trazactie la bursa, in 1997, si plecarea dintara, in Asia Centrala, in 2003. Usa de la intrarea in sediu sedeschide cu un clinchet de clopotel. Peretii albi conduc spre oincapere cu tablouri si scaune tapitate. E liniste.

Senzatia de boutique creste cand cafeaua este adusa de odomnisoara cu trasaturi caucaziene, dar cu un accent neobisnuit.Imi dau seama ca nu e secretara din modul cum vorbeste si din cumnu stie unde e cafeaua; aflu ca e de fapt country managerul KDF dinBulgaria - dat fiind ca la sud de Romania tranzactiile cu carbonsunt momentan blocate de UE, Maria Marshakova sta la Bucuresti,alaturi de colegii ei de aici. Nu sunt multi, George Brailoiu are12 angajati cu totul la firma, incluzand aici pe cei din Romania,Bulgaria, Grecia si Lituania. In sine, tradingul cu certificate decarbon nu e un business care are nevoie de multi oameni sau, dupacum sintetizeaza omul care detine 100% din KDF: "Trebuie putini,extraordinar de buni si foarte bine platiti".

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română(TVR), care au participat împreună la licitaţia manuscriselor şidocumentelor lui Emil Cioran, nu au reuşit să achiziţioneze niciunobiect al scriitorului.

Mireille Rădoi, directorul BCU, a declarat pentru MEDIAFAX, dupăîncheierea licitaţiei, că TVR şi BCU nu au reuşit că achiziţionezeniciunul dintre loturile scoase la vânzare.

Ea a mai declarat pentru MEDIAFAX că toate obiectele lui EmilCioran scoase la licitaţie joi au fost cumpărate de un român,pentru suma de 405.000 euro. Potrivit unor surse, cumpărătorul esteun român din SUA şi a licitat prin telefon.

Citiţi mai mult despre George Brăiloiu, avocatul care a cumpărat manuscrisele luiCioran, pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO