Companii

Cine este Mid Europa, fondul de investiţii care a cumpărat Regina Maria

Cine este Mid Europa, fondul de investiţii care a...

Autor: Luiza Chiroiu

04.08.2015, 17:36 4878

Mid Europa Partners, care a preluat operatorul de servicii medicale private Regina Maria, este unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii orientate pe Europa Centrală şI de Est, administrând fonduri în valoare totală de 4,2 mld. euro.

Fondul a profitat de o oportunitate asemănătoare în urmă cu opt ani, când a cumpărat Lux Med din Polonia. În 2007, Lux Med era al doilea mare jucător din industria poloneză de profil, la fel cum este şi cazul Regina Maria în prezent. 

Ulterior, Lux Med a cumpărat mai  mulţi jucători mici şi a devenit liderul pieţei din Polonia. Diferenţa dintre MedLife, liderul actual al pieţei din România, şi Regina Maria este de circa 100 mil. lei, după cifrele de afaceri obţinute anul trecut. MedLife a generat o cifră de afaceri de 355,6 mil. lei în 2014, în timp ce veniturile Regina Maria au fost de 245,8 mil. lei.

Pe de altă parte, pe piaţa locală operează mai mulţi jucători mici, care ar putea fi obiectul unor preluări de către marile reţele.

Mid Europa a vândut operatorul de servicii medicale Lux Med din Polonia în 2013, iar la momentul exit-ului compania era evaluată la 400 mil. euro, de două ori şi jumătate mai mult decât investiţia iniţială a Mid Europa.

În prezent, Mid Europa mai deţine în domeniul medical două lanţuri de laboratoare (unul în Slovacia şi Cehia şi unul în Polonia), o reţea de clinici în Turcia şi un producător de suplimente alimentare şi vitamine.

Piaţa serviciilor medicale private din România este estimată la circa 600 mil. euro, valoarea totală a industriei de servicii medicale (private şi publice) ridicându-se la 5,5 mld. euro. Piaţa este în fierbere în această vară, mai multe tranzacţii fiind aşteptate să se finalizeze în 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO