Companii

Cine este proprietarul celui mai mare spital din Iaşi, Arcadia Hospital

Cine este proprietarul celui mai mare spital din Iaşi, Arcadia Hospital

Autor: Ioana David

03.10.2010, 23:54 8965

Familia Fiterman din Iaşi, care investeşte în industria demedicamente şi în servicii medicale private, unde deţineproducătorul Fiterman Pharma, spitalul şi cli­nica Arcadia, ainvestit până acum peste 20 mil. euro în aceste proiecte, dar areîn vedere continuarea investiţiilor şi primul proiect pe agendă îlreprezintă mutarea fabricii care necesită un buget de 5 mil.euro.
"Părinţii mei au decis să investească în România, la începutulanilor '90, din dorinţa de a realiza şi aici ceea ce au văzut căfuncţionează în alte ţări. Începutul a fost dificil, cum seîntâmplă deseori, dar din fiecare experienţă am avut lucruri deînvăţat. Ce m-a atras cel mai mult a fost sfera serviciilormedicale", a spus Dan Fiterman, 30 de ani, acţionar al FitermanPharma şi al Arcadia Medical Center.

Cât câştigă familia Fiterman din afacerile dinsănătate
Cele două businessuri au cumulat anul trecut o cifră de afaceri depeste 6,6 mil. euro, potrivit datelor companiei, şi ambele au avutprofit. Astfel, Arcadia Medical Center a avut un profit net de 0,5mil. lei (0,1 mil. euro), la afaceri de 5,3 mil. lei (1,3 mil.euro), în timp ce Fiterman Pharma a avut un câştig de 3,6 mil. lei(0,8 mil. euro), la afaceri de 23 mil. lei (5,4 mil. euro), conformdatelor de la Registrul Comerţului.
Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de 3,5 mil.euro la nivelul spitalului care a devenit operaţional în iunie2010. Nu sunt disponibile informaţii legate de bugetele celorlaltecompanii.
Arcadia Hospital a necesitat investiţii de 20 mil. euro şi senumără printre cele mai mari spitale private din ţară, având 220 depaturi. Pe lângă familia Fiterman acţionari ai spitalului mai suntmedicii Dragoş Negru şi Mihai Rotar.
Pe piaţa serviciilor medicale private, investiţia derulată la Iaşise numără printre cele mai mari din afara Capitalei şi ar putea săfie prima finalizată dintr-un val record anunţat de privaţi.Sectorul privat de sănătate a fost deosebit de efervescent înultima perioadă, având creşteri susţinute ale afacerilor şiinvestitori financiari dispuşi să plătească zeci de milioane deeuro pe clinici şi spitale private.
"Serviciile medicale private reprezintă investiţii majore, cu orată de recuperare pe termen mediu. Dacă în cazul Arcadia MedicalCenter am trecut de pragul de break-even, în cazul Arcadia Hospitalsuntem abia la început. Numărul pacienţilor care apelează laserviciile Arcadia Hospital creşte de la o lună la alta, astfel căsuntem încrezători în ritmul de dezvoltare al acestei afaceri", amai spus Dan Fiterman.
Investiţiile familiei Fiterman au fost susţinute din fonduriproprii şi credite ale acţionarilor.
Unul dintre principalele proiecte ale companiei este reprezentat demutarea fabricii într-un sediu nou, în urma unei investiţii deaproximativ 5 mil. euro.
"Condiţiile actuale nu sunt cele mai bune, după cum ştie toatălumea, iar România de astăzi pare să nu fie în măsură să încurajezemari investiţii. Însă întotdeauna se vor găsi oportunităţi şi sevor putea construi parteneriate", a mai spus Dan Fiterman.

Cine este familia Fiterman

Solomon Fiterman, tatăl lui Dan Fiterman s-a născut la Dorohoiîn 1947. În 1976 a plecat în Israel, de unde a revenit, în 1985,pentru a face Medicina la Iaşi. Revoluţia l-a prins cu un capitalsubstanţial în Israel, strâns din afaceri cu cablu TV în perioadaşederii acolo. A fondat, alături de Vasile Burlui, UniversitateaApollonia şi a deschis prima clădire de birouri din Iaşi. Absolvental Facultătţii de Marketing la Iaşi, în 2002, Dan Fiterman a urcatîn poziţia de manager de unde a condus divizia imobiliară agrupului, potrivit publicaţiei Ieşeanul. "În aproape 20 de ani decând activăm în mediul de afaceri, am dezvoltat proiecte în domeniidiverse, începând cu piaţa farmaceutică, continuând cu investiţiiimobiliare în centre de afaceri, şi, în final, ne-am concentrat pepiaţa serviciilor medicale", a mai spus Dan Fiterman pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO