Companii

Cine numără investiţiile antreprenorilor? Ministerul Economiei are o listă cu 15 mari investitori în 2011, fără români însă

Cine numără investiţiile antreprenorilor? Ministerul Economiei are o listă cu 15 mari investitori în 2011, fără români însă

Autor: Dana Ciriperu

05.02.2012, 10:27 1772

ZF a solicitat de la Ministerul Economiei o listă cu cele mai mari 20 de fabrici construite de la zero în 2011, în funcţie de valoarea investiţiilor. Solicitarea transmisă nu se referea însă doar la investitorii străini, ci la toate proiectele din 2011. Cu toate aceatea, Ministerul Economiei a transmis o listă cu 15 proiecte de fabrici puse pe picioare în 2011, nu 20, - toate investiţii străine.

Unde este capitalul românesc în strategiile acestei instituţii? Plecarea Nokia de anul trecut a dat glas pentru prima dată oamenilor de afaceri români, care au atras atenţia că niciun business local nu beneficiază de sprijinul pe care autorităţile îl arată multinaţionalelor.

"O să ajungem la mâna companiilor străine", spuneau la acea dată mai multe voci din businessul românesc.

Din datele deţinute de ZF, în 2011 mai multe companii locale au investit în 2011 cel puţin 10 milioane de euro în noi facilităţi de producţie sau în extinderea celor existente.

Macromex, cel mai mare distribuitor de produse congelate, deţinut de Dan Minulescu, a investit 17 milioane de euro într-o fabrică de pâine în judeţul Cluj.

Investiţia care ar putea ajunge la 40 mil. euro se derulează în parteneriat cu producătorul belgian La Lorraine, dar nu există în statisticile prezentate de Ministerul Economiei.

Cine ar trebui să aibă aceste date, să alcătuiască rapoarte cu toate investiţiile româneşti derulate pe parcursul ultimilor ani? "Institutul Naţional de Statistică sau întrebaţi şi la Ministerul Economiei", a spus ieri Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al primului-ministru, care în aceeaşi zi a trimis către presă o analiză a capacităţilor noi de producţie şi servicii inaugurate în România în 2011. Cu două zile în urmă, ZF i-a trimis solicitarea legată de marile investiţii din 2011 şi Andreei Paul Vass, care a sintetizat într-o analiză proiectele din 2011 ale investitorilor străini, dar a amintit şi câteva investiţii româneşti.

"Valoarea investiţiilor realizate de principalele companii străine care au inaugurat capacităţi noi de producţie în anul 2011 se ridică la 461,5 milioane euro. Au fost create astfel 4.550 noi locuri de muncă", spune Andreea Paul Vass, care enumeră printre cele mai mari investiţii străine proiectele Prio Foods (Martifer) la Lehliu Gară, fabrica de produse lactate Olympus Dairy din judeţul Braşov, fabrica Delphi Diesel din judeţul Iaşi, dar şi investiţiile Honeywell Frictions la Ploieşti, IAC la Balş sau Continental în judeţul Satu Mare. O parte dintre aceste investiţii ale companiilor multinaţionale au beneficiat de ajutor de stat (Continental sau Delphi).

Dacă valoarea investiţiilor străine realizate în producţie sau servicii în 2011 este estimată de Andreea Paul Vass la peste 460 mil. euro, valoarea investiţiilor derulate de antreprenori români nu a fost estimată de consilierul primului-ministru. Ea notează că "investiţiile româneşti s-au alăturat celor străine pe tot parcursul anului 2011.

Investitorii români au apelat atât la surse din fonduri europene, cât şi la capacităţi proprii de finanţare pentru a-şi dezvolta afacerile". Printre proiectele companiilor locale, Andreea Paul Vass enumeră o platformă de cercetare farmaceutică avansată a Polipharma Industries (16,6 mil. euro) sau laboratorul de cercetare tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme derulat de firma Microelectronica (15,8 mil.euro), o fabrică de detergenţi în judeţul Prahova, dar şi proiectele de clinici şi spitale private ale Sanador, MedLife sau Delta Hospital.

Un alt proiect de investiţii al unei companii locale care nu apare în statisticile Ministerului Economiei este cel derulat de Rombat Bistriţa, care construieşte o fabrică de 16 mil. euro în care va produce baterii pentru maşini hibride. Nici proiectele de investiţii ale Perla Covasnei (fabrică de îmbuteliere a apei, construită de la zero, după o investiţie de 7 mil. euro) sau extinderea fabricii Astra Vagoane Călători din Arad (7 mil. euro) nu sunt menţionate în 2011. Anul trecut, una dintre cele mai active companii locale a fost Dedeman Bacău, care prin investiţii de 60 mil. euro în deschiderea a cinci magazine a creat 1.000 de locuri de muncă. Investiţiile fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl nu sunt însă menţionate în statisticile furnizate de Ministerul Economiei. Chiar dacă Dedeman nu investeşte în producţie, compania din Bacău este printre cei mai mari angajatori cu capital românesc şi unul dintre businessurile locale care nu au capitulat în faţa crizei.

"Investitorii străini nu au obligaţia de a-şi înregistra investiţiile", spun reprezentanţii Ministerului Economiei în răspunsul trimis la solicitarea ZF, adăugând că "pentru o mai completă documentare, vă recomandăm să vă adresaţi şi BNR şi INS".

Întrebarea ar fi însă dacă nu poate ministerul să urmărească fiecare proiect care aduce bani în economie şi creează locuri de muncă astfel încât să existe o bază de date actualizată a tuturor acestor proiecte în România? De altfel, din rapoartele Ministerului Economiei lipsesc şi informaţiile referitoare la cei mai mari 100 de exportatori, deşi planurile şi strategiile de export se pun la punct în cadrul acestei instituţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO