Companii

Cine pierde bani din falimentul din fashion

Octavian Radu: Falimentul din fashion este un eşec financiar. Eu şi furnizorii pierdem bani, băncile nu

Autor: Mirabela Tiron

16.04.2011, 00:00 128

Cu două firme aflate în insolvenţă, TCE Logistică şi Pro ExpressRetail, ce operează lanţul de librării Diverta, şi cu o companie înfashion la care creditorii au votat recent intrarea în faliment,proprietarul Octavian Radu susţine că a "tras foarte mult" pentru apune în echilbru şi pentru a adapta grupul pe care îl conduce lasituaţia din piaţă.

"Am făcut tot ce mi-a stat în putere pentruaceste companii, însă nu pot controla puterea de cumpărare aromânilor şi nici contextul economic. Nu sunt de acord cu intrareaîn faliment a companiei Fashion Retail Group (FRG), dar a fostdecizia creditorilor", declară Octavian Radu din biroul de acasă,de unde lucrează ca un "consultant" pentru propriile firme, mana gementul fiind "dat din mână", după cum spune.

La una dintre cele trei firme aflate îninsol venţă, Fashion Retail Group (FRG), ce ob ţinea afaceri de15,7 mil. euro cu peste zece branduri în fashion, creditorii auvotat re cent intrarea în faliment. Datoriile firmei se ridică la9,3 mil. euro, din care 5,2 mil. euro are de recuperat numai AlphaBank.

Doar casa nu a fost pusă "gaj" labancă

"Consider acest faliment nu un eşecintelectual, ci unul financiar, pentru că atât eu, cât şifurnizorii vom pierde bani. Băncile nu pierd nimic pentru că augaranţii pe terenurile şi clădirile mele. Singurul lucru cu care nuam garantat creditele de la bănci este casa mea".

Alpha Bank nu a răspuns solicitării ZFlegată de viitorul faliment al FRG, companie pe care acreditat-o.

Radu susţine că deţine mai multe terenuri,printre care unul de 30 de hectare la Arad şi unul de 7 hectare înGiuleşti, dar şi clădiri, care înainte de 2008 erau evaluate la 50de milioane de euro, "sumă ce depăşeşte cu mult datoriile totaleale grupului", după cum apreciază omul de afaceri.

Întrebat de ZF cum îşi vor recupera băncilebanii de la firma Fashion Retail Grup, omul de afaceri a spus căînainte de criză grupul pe care îl conduce avea un EBITDA (profitoperaţional) de 15 milioane de euro, iar dacă în următorii doi anivânzările îşi vor reveni, grupul şi-ar putea plăti în acel intervalde timp toate datoriile către bănci, fără a fi nevoie de executareasilită a bunurilor.

"Nu am o problemă legată de faptul că nu amluat o decizie corectă când am adus branduri precum Olsen sauMandarina Duck prin compania de fashion. Deciziile pe care le-amluat în urmă cu câţiva ani au fost potrivite la contextul deatunci". Deşi după intrarea în insolvenţă FRG a renunţat lafranciza pentru branduri precum Olsen sau Mandarina Duck, omul deafaceri susţine că ar aduce oricând înapoi aceste branduri dacăsituaţia de pe piaţă o va permite. Radu apreciază că magazinelemici de fashion nu au mai putut fi ţinute deschise din cauzacosturilor prea mari.

Încă din 2009 omul de afaceri a tran sferatmagazinele Aldo şi Debenhams pe două com panii distincte, respectivAldro Retail (Aldo) şi Debro Retail (Deben hams), încercând astfelsă salveze brandurile profitabile ale afacerii din fashion. "For matele mari de magazine funcţionează mai bine decât celemici".

Aceeaşi decizie a luat-o şi în cazullibrăriilor, înainte de a cere intrarea în insolvenţă a companieiPro Express Retail Radu a trecut 70% din magazinele care operau peaceastă firmă pe alte patru companii."Am vrut să dau mai multă autonomiemagazinelor, de aceea am făcut acest transfer".

Vestea bună vine dinUngaria

Întrebat în ce relaţie se află cu băncile depe piaţa românească, Radu a spus că nu a mai luat bani de la niciobancă pentru că nu are niciun proiect care să solicite finanţare dela vreo bancă.

Cu toate acestea, pentru deschiderea magazinului Debenhams în Ungaria, ce are loc astăzi, Radu a discutatcu mai multe bănci din Ungaria. "Nu am discutat cu băncileromâneşti pentru că în general acestea nu cunosc piaţa din Ungariaşi sunt mai reticente la proiecte în străinătate". Omul de afaceriplănuieşte să mai deschidă şi alte magazine Debenhams în Ungaria,dacă unitatea ce s-a deschis astăzi, pe 2000 de metri pătraţiîntr-un centru comercial, va obţine un milion de euro profit."Pentru acest magazin eu nu am pus niciun ban, doar am ga rantatinvestiţia de un milion de euro făcută de Debenhams şi de centrulcomercial în care se află magazinul".

Deschiderea magazinului din Ungaria este o"veste bună", apreciază Radu, după ce timp de doi ani "s-a vorbitdoar de închideri în grupul RTC. A venit momentul să începem săconstruim iar".

Dacă în cazul companiei de fashion s-a votatintrarea în faliment, Radu se aşteaptă ca această companie să fiesingura din cele trei la care se va vorbi de faliment.

Au mai rămas 2.500 de angajaţi din5.000

La firma de curierat, TCE Logistică, cu ocifră de afaceri de 16 mil. euro în 2009 şi cu datorii de 8,5milioane de euro către terţi (din care 3,3 mil. euro creditebancare) încă nu s-a depus planul de reorganizare, potrivit luiRadu.

Dată fiind structura logistică a TCE, omulde afaceri s-a gândit să înfiinţeze companii în SUA, MareaBritanie, Dubai şi Hong Kong, prin care românii să îşi poatăcomanda produse online, pe care să le primească directacasă.

După intrarea celor trei companii îninsolvenţă, numărul angajaţilor grupului lui Octavian Radu s-aredus la jumătate. De la 5.000 de oameni s-a ajuns la 2.500 depersoane în prezent, potrivit lui Octavian Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO