Companii

Cine sunt noii proprietari ai brandurilor de lacuri şi vopsele Savana şi AplaLux

Cine sunt noii proprietari ai brandurilor de lacuri şi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.06.2018, 17:24 6443

Compania olandeză producătoare de vopsele Akzo Nobel, care a cumpărat producătorul local de profil Fabryo Corporation de la fondul de investiţii Oresa Ventures, îl are printre acţionari pe Paul Singer – cel care se afă în spatele fondului american de investiţii Elliott, care controlează pe piaţa românească Fondul Proprietatea prin intermediul Manchester Securities şi Beresford Energy Corp.

Alături de Paul Singer, din acţionariatul Akzo Nobel, fac parte BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, Norges Bank – parte din Banca Centrală a Norvegiei, şi băncile americane Goldman Sachs şi JP Morgan, potrivit informaţiilor de pe site-ul bursei de la Amsterdam, unde este listată compania. Akzo Nobel are o capitalizare de 19 miliarde de euro.

Astăzi a fost tranzacţia prin care Akzo Nobel, prezent cu activităţi de distribuţie pe piaţa din România, a cumpărat producătorul Fabryo Corporation de la fondul de investiţii suedez Oresa Ventures. Akzo Nobel nu avea producţie în România, iar cifra de afaceri din vânzarea de vopsele din import a fost anul trecut de 10 mil. euro.
Fabryo produce vopsele sub brandurile Savana şi AplaLux şi are cinci linii de producţie în total – polistiren extrudat, tencuieli decorative, mortare şi adezivi, vopsele pe bază de apă şi vopsele pe bază de solvent. Prin această tranzacţie, Akzo Nobel devine proprietar peste toate activele Fabryo.

„Tranzacţia include două facilităţi de producţie şi şase centre de distribuţie pentru vopsele decorative, adezivi şi mortare, inclusiv una dintre cele mai mari fabrici de vopsele decorative din regiune, cu posibilităţi de expansiune. Businessul (Fabryo – n. red.) a generat venituri de aproximativ 45 de milioane de euro în 2017”, se arată în comunicatul transmis de Akzo Nobel.

Businessul Fabryo, operat prin intermediul societăţii Fabryo-Atlas Corporation, deţine o platformă de producţie de vopsele, mortare şi adezivi în Popeşti-Leordeni şi o alta de produse termoizolatoare în Tunari, judeţul Ilfov.

În 2017, Fabryo a avut o marjă de profit de 7,3%, la o cifră de afaceri de 216 milioane de lei şi un profit de aproape 16 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi a fost 417, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Piaţa locală de lacuri şi vopsele a avut în 2017 o valoare de circa 160 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de jucătorii din domeniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO