Companii

Cine te invata sa vorbesti limba lui Shakespeare

Cine te invata sa vorbesti limba lui Shakespeare
29.10.2009, 00:00 610

Absolventa a Facultatii de Limbi Straine din cadrulUniversitatii Dimitrie Cantemir, Andreea Neamtu (26 de ani) aconsiderat ca are suficienta experienta pentru a porni un businesspe cont propriu dupa ce timp de doi ani a lucrat ca trainer delimba engleza pentru angajatii unor companii ca ING, Heineken sauCoca-Cola. Astfel a aparut la inceputul acestui an My Sobre,companie care organizeaza cursuri de limba engleza pentru toatenivelurile de pregatire.

"Timp de aproape doi ani am lucrat cu firme mari, iar acestlucru m-a ajutat sa-mi perfectionez metodele de predare, sa lucrezin diferite conditii, cu grupe de marimi diferite, astfel incatdupa aceasta perioada eram foarte sigura pe ceea ce stiu si pot safac. M-au ajutat si cursurile de formare pe care le-am urmat,pregatirea pentru examenul de certificare Cambridge si am fostsustinuta in permanenta de catre familie si prietenii apropiati",spune Andreea Neamtu, directorul firmei My Sobre din Bucuresti.

Primii cursanti au venit prin intermediul cunostintelor, dar sial publicitatii realizate prin anunturi postate pe internet si prinflyerele impartite la scoli.

"In contextul crizei economice riscul a fost major, insa amluat-o ca un avantaj pentru acest domeniu. Am inceput avand cativaclienti, ceea ce mi-a dat curaj. In plus, multe persoane si-aupierdut slujbele sau sunt permanent in riscul de a o face, iarangajatorii au devenit din ce in ce mai pretentiosi, selectandu-sicu foarte mare atentie viitorii angajati. Si cum majoritateafirmelor lucreaza cu persoane straine, engleza a devenit un fel derau necesar. Asa ca oamenii cauta sa-si formeze sau sa-siimbogateasca cunostintele de limba engleza, iar pentru acest lucrucea mai eficienta metoda este de a urma un curs", spune Andreea.Actele pentru infiintarea firmei au fost gata in trei saptamani,iar investitia initiala s-a ridicat la 5.000 de euro.

Locul trebuie sa fie cat mai accesibil

"Am pornit singura, reusind sa tin toate cursurile, iar dinseptembrie m-am asociat cu prietenul meu si astfel am reusit sainchiriem un sediu unde sa tinem cursuri pentru persoane fizice.Suma investita reprezinta banii pentru birourile pe care le-aminchiriat si costul de achizitionare a mobilierului. Pe parcurscheltuielile cele mai insemnate sunt cele de publicitate. Spatiull-am inchiriat intr-o zona unde nu existau alte firme de profil siasta consider ca ne-a ajutat foarte mult in gasirea primilorclienti. Principala cerinta referitoare la zona a fost apropiereade o gura de metrou pentru a fi cat mai accesibili", mai spuneAndreea Neamtu.

Firma ofera cursuri de limba engleza pentru adulti (persoanefizice si firme), pentru tineri si servicii de traducereautorizata. "Engleza pentru adulti include engleza generala siengleza de afaceri - in orice domeniu. Metoda de baza esteconversatia. Grupele au un numar de maxim sapte persoane astfelincat fiecare cursant sa aiba suficient timp pentru conversatie.Pentru tineri avem pregatire pentru examene - bacalaureat, admiterela facultate - sau cursuri de engleza generala", mai spunedirectorul My Sobre.

Pana la sfarsitul anului compania intentioneaza sa mai angajezeun profesor.

Pretul unui curs pentru copii porneste de la 170 de lei, in timpce un adult incepator plateste 230 de lei. Durata unui curs este deo luna cu frecventa de trei ori pe saptamana sau de sase saptamanicu o frecventa de doua ori pe saptamana cu posibilitatea deachitare in doua rate a banilor.

Concurenta este puternica

Pe piata organizarii de cursuri de limbi straine concureaza pelanga firmele mici companii de renume, iar concurenta este foarteputernica. "Sunt firme care activeaza de ani buni si care, automat,si-au creat o faima si o gama de clienti. Cei care au inceputinainte si imediat dupa 2000 au putut creste mult mai repededeoarece cereri erau multe, dar firme de domeniu putine. Cred camai putin de 40% din piata era acoperita. Acum este mai greu, insanu m-am temut de aceasta concurenta. Ea reprezinta o provocare, unfactor ce ma incurajeaza mereu sa lupt si mai mult si, atata timpcat sunt foarte sigura de calitatea cursurilor pe care le tin stiuca voi reusi. Oamenii multumiti mereu se vor intoarce si te vorrecomanda si altora", considera directorul My Sobre.

Andreea Neamtu estimeaza o cifra de afaceri in primul an decirca 18.000 de euro. "Am luat in considerare perioadele de vacantein care frecventa inscrierilor scade considerabil - in specialvara."

Tot in acest an, in martie a fost infiintata firma Dagmar D.V.din Craiova la initiativa Valentinei Dutescu (25 de ani) si atatalui sau, Viorel Dutescu (51 de ani), care activeaza in treidomenii, avand un centru pentru traducere, tehnoredactare siapostilare Haga, unul pentru formare profesionala a adultilor(diferite cursuri), dar si un centru pentru activitati extrascolaresi recreative destinate copiilor.

"Atunci cand m-am gandit sa incep o afacere, domeniultraducerilor a fost evident primul lucru la care m-am gandit, inconditiile in care meseria mea este chiar cea de traducator", spuneDutescu. Experienta pedagogica pe care cei doi antreprenori auacumulat-o anterior (Viorel Dutescu a fost profesor deistorie-filozofie, iar fiica sa a predat limbi straine in timpulfacultatii) a fost principalul motiv pentru care au ales sa oferesi servicii de formare profesionala. Valentina Dutescu a urmat inBucuresti cursul de formator si formator de formatori, singurultitlu certificat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatieipentru a putea preda adultilor.

Totodata, ideea crearii unui centru pentru activitatiextrascolare si recreative ii apartine tatalui sau, insa a fostinfluentata si de faptul ca fratele Valentinei Dutescu are doar optani.

Investitia totala in aceasta afacere este estimata la circa30.000 de euro.

Spatiul in care se desfasoara activitatile firmei este o casainchiriata, cu o curte de peste 700 de metri patrati. Cursuriledestinate adultilor se desfasoara in sali amenajate cu table,flipchart-uri, calculatoare si birouri, insa exista si o saladotata cu canepele destinata cursurilor de tip meditatii. "Momentanconstruim o alta sala special pentru copii, unde acestia sa poataurma cursuri de arte plastice, sa organizeze petreceri aniversaresi tematice sau sa desfasoare activitati de aerobic, dans modern",spune tanara intreprinzatoare.

La lansarea pe piata, Dagmar a venit cu un concept nou inCraiova, si anume ridicarea si predarea documentelor traduse ladomiciliul clientului. Dupa jumatate de an de la infiintare, firmaa inceput sa ofere si cursuri de formare profesionala si atelieredestinate copiilor.

Cursuri de limbi straine, chitara clasica sau danship-hop

Adultii pot beneficia de cursuri de limbi straine (engleza,franceza, germana, spaniola si italiana), dar si de cursuri deinitiere in utilizarea calculatorului. Totodata, firma organizeazacursuri recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei deauditor si manager in domeniul calitatii sau al mediului.

Copiii se pot bucura, de asemenea, de cursuri de limbi straine,de chitara clasica sau de dans hip-hop. Momentan exista numai doiangajati, traducatorii, profesorii si instructorii fiindcolaboratori ai firmei.

Tariful unui curs de limba germana, spre exemplu, variaza intre275 lei pentru nivelul incepator si 450 lei pentru avansati, intimp ce un curs de limbaj tehnic in germana costa 540 lei. Grupelesunt compuse din opt pana la cel mult zece cursanti, iar acestia auposibilitatea de a plati in doua sau trei rate cursurile, ce au odurata de trei luni. "Ne adresam tuturor, de la copii de cinci anipana la adulti de peste 50 de ani care doresc sa invete sau saaprofundeze diverse domenii", spune Valentina Dutescu despreclientii tinta ai companiei.

Perspectivele pe termen scurt ale firmei sunt amenajareacompleta a unui loc de joaca pentru copii, iar pe viitor se doresteextinderea activitatilor si in alte localitati, in conditiile incare exista foarte multe cereri in acest sens, potrivitintreprinzatoarei.

Pana la sfarsitul anului acesta, Valentina Dutescu si tatal eispera sa amortizeze o parte din investitii, estimand ca in anul2010 compania va inregistra o marja de profit de pana la 10%.

My Sobre

  • Infiintata in 2009
  • Investitie totala: 5.000 de euro
  • Metode de promovare: realizarea site-ului MySobre.ro, anunturipe internet, flyere
  • Grupele sunt formate din maxim sapte persoane
  • Pretul unui curs pentru un adult incepator este de 230 delei
  • Cifra de afaceri estimata pentru primul: 18.000 de euro.

Dagmar D.V.

  • Infiintata in martie 2009
  • Investitie totala: 30.000 de euro
  • Tarif curs limba germana: 275-540 de lei
  • Organizeaza si cursuri de auditor si manager in domeniulcalitatii sau al mediului
  • Marja de profit estimata pentru 2010: 10%
  • Firma ofera si cursuri de formare profesionala si atelieredestinate copiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO