Companii

Cine vrea cretinism în masă, să fie împotriva iodării sării - profesor la Institutul Parhon

Cine vrea cretinism în masă, să fie împotriva iodării sării - profesor la Institutul Parhon

Autor: Elvira Gheorghita

25.04.2012, 11:50 3397

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulţi bolnavi cu aceste maladii, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon.

"Iodarea sării la noi în ţară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30 la sută din polulaţie suferă de acest deficit de iod", a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei şi la "o biosinteză anapoda".

"Consecinţele acestui lucru sunt guşa şi cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în ţară a dispărut guşa gigantă şi cretinismul. UNESCO a fost cel cea care a catalizat această acţiune. A făcut un lucru foarte bun", a mai spus profesorul Dumitrache.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creşterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncţionale tiroidiene.

"Din păcate a crescut, totuşi în mod nesemnificativ, cancerul papilar şi patologia hiperfuncţională tiroidiană. Dar şi una şi alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie şi vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice şi să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizaţie", a conchis Constantin Dumitrache.

Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs.

Ministerul Sănătăţii a spus că problema va fi rezolvată în curând.

"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă atuorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului "C. I. Parhon", Dianei Păun.

Lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi. "Avem liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie. Astăzi (luni, n.r.), i-am tratat pe cei pe care îi aveam pe listă de acum cinci luni", a mai spus managerul institutului.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat şi în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi.

În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze, a explicat medicul.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Ministerul Sănătăţii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul firmei Fidelia de punere pe piaţă a iodului radioactiv, actele urmând să fie avizate şi de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

"Probabil că situaţia va fi rezolvată în curând. Din păcate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astăzi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt aşteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO