Companii

CITR: Companii cu afaceri de 170 mil. euro din agricultură au intrat în insolvenţă în primul semestru

Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR. Fotograf: Victor Ciupuliga

Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Mediafax

06.09.2016, 00:02 921

Agricultura a fost în primul semestru al anului unul dintre principalele sectoare afectate de insolvenţă, afaceri de peste 170 milioane euro fiind afectate, principalul motiv fiind întârzierea plăţii subvenţiilor, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).  Societatea, cu un portofoliu de peste 800 de proceduri, a realizat o analiză a cauzelor ce au dus la insolvenţele companiilor cu impact major în economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro). 

Astfel, dacă valoarea activelor societăţilor din agricultură cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro şi afecta puţin peste 100 de angajaţi, prima jumătate a acestui an a adus schimbări importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajaţi sunt acum în insolvenţă. Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultură în insolvenţă a crescut cu 3.400% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit analizei.

„Chiar dacă nu au intrat semnificativ mai multe societăţi agricole mari în insolvenţă faţă de anul trecut, efectul resimţit în economie a crescut considerabil. Analiza CITR arată că valoarea afacerilor agricole care au intrat în procedură de la începutul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru că au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important în economia naţională. Este efectul de domino“, a declarat Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR. Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichidităţilor şi încearcă acum să se redreseze sunt grupul Interagro, Agrofam Holding SRL din Ialomiţa, Samavia SRL din Satu Mare şi Senator Prodimpex SRL din Vrancea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO