Companii

City Mall: Cel mai mare faliment al unui mall s-a transformat în cea mai mare afacere pentru grecul Papalekas. L-a vândut cu 103 mil. euro şi îl răscumpără acum cu 17 mil. euro

City Mall: Cel mai mare faliment al unui mall s-a transformat în cea mai mare afacere pentru grecul Papalekas. L-a vândut cu 103 milioane şi îl răscumpără acum cu 17 milioane

Autor: Cristi Moga

30.10.2011, 19:22 10406

Cumpărătorul este omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, unul dintre foştii proprietari ai centrului comercial şi unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, care vânduse proiectul în urmă cu cinci ani.

"Am adjudecat vineri proiectul pentru 17,3 milioa ne de euro către firma Star Imob SRL, care aparţine omului de afaceri Ioannis Papalekas. Criteriile de alegere a câştigătorului au fost preţul cel mai mare şi termenul de plată, stabilit până la sfârşitul anului. A fost semnat un proces-verbal de adjudecare, iar în termen de şapte zile lucrătoare va fi semnat şi contractul final", a declarat pentru ZF Andreea Anghelof, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

City Mall se afla în portofoliul fondului australian APN European Retail Trust prin intermediul firmei Victoria Holding, aflată în faliment, lichidatorul judiciar este Casa de Insolvenţă Transilva nia, iar cel mai mare creditor este banca UniCredit, cu o expunere de circa 36 mil. euro.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, chiriaşi precum Domo, Sprider sau KFC, iar pe parcursul acestui an a fost scos la vânzare de mai multe ori prin licitaţie, fără a fi însă valorificat.

Papalekas s-a înţeles cu creditorii şi lichidatorul în urma negocierilor directe începute la finalul lunii septembrie, când reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au anunţat că şase investitori au depus oferte pentru achiziţia proiectului.

Pentru omul de afaceri elen, care a dezvoltat în ulti mii ani şi unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din nordul Capitalei - UpGround Pipera, format din două clădiri de birouri şi 600 de apartamente - povestea City Mall poate fi considerată o "super afacere" în care a plătit circa 63 mil. euro pentru a cumpăra proiectul de două ori, tranzacţii din care s-a ales cu 103 mil. euro la tranzacţia din 2006, dar şi cu mallul.

La finele anului 2005 Papalekas a preluat City Mall pentru 46 de milioane de euro de la Jaguar Development, companie cu acţionari greci şi israelieni care tocmai inauguraseră centrul comercial, în urma unei investiţii de circa 35 de milioane de euro.

Papalekas a ţinut proiectul doar un an în portofoliu, profitând de rapiditatea cu care se scumpeau activele imobiliare, astfel că în noiembrie 2006 a vândut mallul pentru 103,5 mil. euro australienilor de la APN, realizând la vremea respectivă cea mai scumpă tranzacţie imobiliară din Bucureşti.

Australienii au finanţat achiziţia cu ajutorul băncii HVB Ţiriac (integrată ulterior în UniCredit), care îl creditase şi pe Papalekas la achiziţia din 2005, iar randamentul iniţial al investiţiei era estimat la circa 6,5%, în euro pe an.

Deşi pe piaţa locală nu era o competiţie foarte mare între centre comerciale, rezultatele City Mall în materie de vânzări şi trafic nu au fost niciodată foarte bune, astfel că investitorii au schimbat mai mulţi directori cu ajutorul cărora au încercat să îmbună tăţească mixul de chiriaşi.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar situaţia mallului s-a deteriorat după venirea crizei şi deschiderea unor proiecte concurente, precum Liberty Center (noiembrie 2008) sau Sun Plaza (februarie 2010), care au muşcat dintr-un trafic deja redus.

În aceste condiţii, profitul operaţional al centrului comercial s-a prăbuşit în 2010, iar proprietarii nu au reuşit să rostogolească datoria către UniCredit pe care nu o mai puteau achita, astfel că la sfârşitul anului au cerut intrarea în faliment prin procedură simplificată, fără a încerca să se reorganizeze.

Datoriile mallului erau la acea vreme de circa 75 mil. euro, dintre care UniCredit avea de recuperat 36,6 mil. euro, Bancpost circa 5 mil. euro, în timp ce mai multe firme din cadrul grupului australian aveau creanţe de circa 32 mil. euro ca urmare a creditelor acordate Victoria Holding pentru finanţarea activităţii.

Din vânzarea proiectului către Papalekas, băncile vor lua cea mai mare parte a banilor, dar tot vor înregistra o pierdere de circa 20 de milioane de euro. În acelaşi timp, este posibil ca achiziţia să fie din nou finanţată prin credite de la aceleaşi bănci, cum s-a întâmplat şi în cazul proiectului Tiago Mall din Oradea, care deşi a fost vândut în urma falimentului, a determinat UniCredit să-şi mărească expunerea pe proiect, finanţând atât achiziţia, cât şi investiţiile ulterioare necesare deschiderii.

Conform declaraţiilor anterioare ale mai multor jucători din piaţa centrelor comerciale, City Mall va avea de asemenea nevoie de investiţii atât în renovare, cât şi în repoziţionare pentru a scăpa de stigmatul de "mall în faliment".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO