Companii

Clujul, noul pol al centrelor de servicii: Cateva sute de tineri „se bat” pentru fiecare din cele 1.600 de locuri de munca puse la bataie la Cluj. Salariile incep de la 280 de euro

Clujul, noul pol al centrelor de servicii: Cateva sute de tineri „se bat” pentru fiecare din cele 1.600 de locuri de munca puse la bataie la Cluj. Salariile incep de la 280 de euro

Un angajat din outsourcing de pe o pozitie de entry-level castiga, in medie, 1.200 de lei (285 de euro) net pe luna, iar salariul poate creste pana la 1.600 de lei (380 de euro) net pe luna

09.05.2010, 23:32 803

Clujul a devenit, in ultima perioada de timp, unul dintre celemai competitive centre pentru externalizarile de servicii,situandu-se totodata, printre cele mai importante 30 de locatii lanivel mondial pe aceasta piata, conform unui studiu realizat decompania KPMG anul trecut.
Daca e vorba strict de serviciile BPO (Business ProcessOutsourcing), in prezent, la Cluj, activeaza pe aceasta piata circa500 de oameni, insa daca se iau in considerare si activitatile decall-center cifra depaseste 1.000 de persoane, astfel ca numarultotal al angajatilor se situeaza intre 1.500 si 2.000 deoameni.
In ultimele luni, trei companii mari (Sykes, Genpact Romania si INGAsigurari) au anuntat ca vor deschide centre de servicii inCluj-Napoca, printre criteriile care au dus la alegerea acestuioras numarandu-se nivelul ridicat al educatiei, abilitatilelingvistice, dar si costurile mai mici in comparatie cu centreledin Europa Centrala si de Vest.

Contract cu Samsung
Furnizorul american de solutii de management si servicii BPO Sykesa anuntat ca va angaja pana in luna septembrie 300 de oameni inbiroul deschis in acest an la Cluj, care va lucra exclusiv pentrucompania sud-coreeana Samsung in Europa. Sykes cauta la Clujabsolventi cu studii superioare, vorbitori ai limbilor italiana,spaniola, portugheza, maghiara sau poloneza.
"Incepand din toamna anului 2009, am avut mai multe intalniri cureprezentantii companiei Sykes, am analizat piata muncii din Cluj,iar in urma colectarii informatiilor primite, reprezentantiigrupului american au decis sa mute anumite operatiuni pentruSamsung din alte locatii in Cluj. Municipiul Cluj-Napoca este dejaun reper pe piata serviciilor de outsourcing sau call-center, fatade anul 2007, cand orasul incepea sa reprezinte doar o variantaatragatoare pentru investitii", a declarat pentru ZF TransilvaniaFlorin Ochiana, HR Operations Manager Lugera & Makler, companiecare alaturi de agentia de resurse umane Manpower din Cluj se ocupade recrutarea angajatilor Sykes.
Grupul american Sykes a inchiriat deja spatii pentru birouri inproiectul Sigma Center din Cluj-Napoca. Reprezentantii companiei deresurse umane Manpower spun ca pentru joburile Sykes sunt cautatiabsolventi cu studii superioare, care au cunostinte de baza indomeniul IT, in special vorbitorii de italiana, pentru carecompania ofera circa 100 de posturi.
"Am recomandat orasul Cluj-Napoca firmelor pentru care lucram,punandu-l, cel putin din punctul de vedere al fortei de munca, infata altor orase precum Bucuresti, unde piata serviciilor pe acestsegment devenise foarte competitiva. Cerintele Sykes, pentruangajare sunt cele pe care le regasim in mod normal atunci candvorbim de persoane care lucreaza in BPO-uri sau call-center,particularizate, desigur, pentru departamentele din care vor faceparte", a spus Florin Ochiana.
Potrivit reprezentantilor companiei Lugera & Makler, persoanelecare intentioneaza sa lucreze in domeniul serviciilor BPO pot fisimpli absolventi de facultate sau trebuie sa aiba experienta indomenii similare, in functie de nivelul postului. Criteriul limbiivorbite este unul esential, insa sunt recrutati si candidati pentruresurse umane.

7.000 de absolventi din 2009 "s-arincadra"
Compania Lugera & Makler a realizat anul trecut un studiu, dincare rezulta ca circa 30% din absolventii facultatilor de profildin 2009 in Cluj au fost angajati de companiile care ofera serviciide outsourcing sau call-center. Pentru acest domeniu de activitatesunt cautati in special absolventii de limbi straine, studiieconomice, candidatii din departamentele de suport IT sipolitehnica. In anul 2009, la Cluj au absolvit in total circa 7.000de studenti ai acestor facultati de profil.
O alta companie care si-a anuntat intentia de a face angajari laCluj este Genpact Romania. Compania intentioneaza sa angajeze intre500 si 1.000 de oameni pana la finele anului, dupa ce recent adeschis un nou centru in Cluj. Pozitiile sunt adresate, in special,absolventilor cu studii economice, contabililor si vorbitorilor delimbi straine. Pentru pozitiile manageriale (team leader) companiacauta experienta profesionala intre 3 si 7 ani si un profileconomic sau de management.
Pentru pozitia de analist din departamentul de operatiuni,candidatii trebuie sa fie absolventii unei facultati cu profileconomic, limbi straine sau filologie, sa cunoasca limba engleza siinca o limba europeana si sa aiba experienta de lucru cuprinsaintre 0 si 3 ani.
"In ultimii doi ani si jumatate am construit la Cluj o fundatiepentru industria de management al proceselor de business, prinfaptul ca am investit in cateva sute de specialisti. In urmatoarele12 luni estimam ca vor mai intra pe piata locala si alticompetitori, schimbandu-se astfel dinamica pietei", a declaratpentru ZF Transilvania Iulia Nare, manager de resurse umane alGenpact Cluj.
Potrivit reprezentantilor Genpact Romania, in Cluj s-a inregistratpana in prezent un numar record de aplicanti pentru pozitiile deentry-level (pentru joburi in finante-contabilitate sau pentruvorbitori de engleza), cu 582 de aplicatii pe job. Un angajat dinoutsourcing de pe o pozitie de entry-level castiga, in medie, 1.200de lei (285 de euro) net pe luna, iar salariul poate creste pana la1.600 de lei (380 de euro) net pe luna, daca angajatul mai cunoasteo limba straina in afara de engleza, potrivit informatiilor de lafirmele de recrutare.

Se adapteaza universitatile din mers?
"Estimam ca piata va creste cu 30% la Cluj in urmatorul an, dacaluam in calcul atat centrele de management al proceselor debusiness, precum si unitatile de call-center. Este de urmarit catde proactive vor fi universitatile din Cluj in a raspundenecesitatilor pietei in crestere, dar si cum vor reactiona oameniila aceste oportunitati", a spus Iulia Nare. Genpact este primacompanie de management al proceselor de business intrata inRomania, in anul 2005, si care numara anul trecut circa 1.500 deangajati pe piata locala.
Si compania ING Asigurari a inchiriat un spatiu de 4.000 de metripatrati in cladirea de birouri Amera Tower din Cluj-Napoca siintentioneaza sa angajeze in acest an 300 de persoane, care saasigure suport filialelor companiei din Cehia, Slovacia, Ungaria,Polonia, Romania, Grecia si Spania.
Ulterior, pana in anul 2013, ING ar mai putea angaja circa 700 deoameni in birourile din Cluj, unde a fost stabilit sediul CentruluiRegional de Servicii ING Asigurari. Compania cauta vorbitori deengleza, ceha, slovaca, poloneza, maghiara si greaca pentruoperatiuni de tip back-office de asigurari de viata indepartamentele de operatiuni, financiar si IT.

Cine angajeaza in 2010

  • 300 de oameni - grupul american Sykes
  • 500-1.000 de oameni - Genpact Romania
  • 300 de persoane - ING Asigurari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO