Companii

Cocor ar putea fi executat silit de BCR pentru restanţe la plata ratelor

Cocor ar putea fi executat silit de BCR pentru restanţe la plata ratelor

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

11.06.2012, 17:48 1978

Compania Cocor Bucureşti (COCR), care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din centrul capitalei ar putea fi executată silit de BCR pentru că are întârzieri la achitarea ratelor la credit, potrivit unui raport transmis bursei.

Cocor a împrumutat, în 2009, 19 milioane de euro de la BCR pentru a finanţa investiţiile de renovare şi modernizare a centrului comercial şi construcţia parcării supraetajate din spatele magazinului. Investiţiile totale ale companiei în acest proiect s-au ridicat la circa 25 de milioane de euro, însă redeschiderea magazinului nu a avut rezultatele aşteptate, deoarece criza a făcut ca gradul de ocupare să scadă de la nivelul de 80% înregistrat la redeschidere, iar problemele chiriaşilor au pus presiune şi pe nivelul chiriilor.

În 2011, Cocor a înregistrat pierderi de 34,8 milioane de lei la venituri totale de 27,5 milioane de lei. Compania încearcă de anul trecut să găsească o soluţie de restructurare a creditului de la BCR, dar până acum cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere.

"În urma discuţiilor cu reprezentanţii BCR a rezultat faptul că, dacă nu se ajunge la o soluţie amiabilă este posibilă o executare silită împotriva societăţii", se arată în raportul transmis luni bursei de către Cocor.

​Reprezentanţii Cocor au precizat că la începutul anului Cocor şi BCR au convenit un program de repoziţionare a centrului comercial şi au agreat inclusiv amânarea plăţii unor rate scadente, dar că BCR s-a răzgândit ulterior şi a considerat sumele drept scadente. Reprezentanţii BCR nu au comentat până la ora publicării ştirii.
Cocor a plătit în primul trimestru al acestui an rate şi dobânzi în valoare de 1,278 mil. lei (290.000 de euro), în condiţiile în care cifra de afaceri a fost în primele trei luni ale anului de 2,856 mil. lei (655.000 de euro), de două ori mai mică decât în aceeaşi perioadă a lui 2011. Compania a înregistrat astfel pierderi de 2,79 mil. lei în primul trimestru.

Conducerea Cocor încearcă de un an să găsească soluţii pentru a contracara scăderea veniturilor. Astfel, compania a anunţat recent că ar putea deschide un cinematograf multiplex şi o zonă de divertisment la ultimele etaje pentru a atrage mai mulţi vizitatori.

Acţionarii Cocor au fost convocaţi pentru data de 16 iulie într-o adunare generală pentru a dezbate strategia comercială a companiei, dar şi propunerea privind vânzarea unor active pentru rambursarea parţială a creditului de la BCR.

Principalii acţionari ai Cocor sunt Liviu Ursan şi Daniel Stoica, cu 14,8%, respectiv 14,65% din acţiuni, fondul de investiţii Broadhurst, cu 13,3% din acţiuni, SIF Muntenia şi SIF Transilvania, cu câte 10%, şi Aurel Beşliu, cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO