Companii

Cod roşu de insolvenţe: 90.000 de companii îngenuncheate în cinci ani de criză

Cod roşu de insolvenţe: 90.000 de companii...

Autor: Cristi Moga

01.04.2013, 00:06 2171

Fenomenul insolvenţelor nu a ocolit niciun judeţ din România în ultimii cinci ani, perioadă în care la fiecare 200 de locuitori ai ţării o firmă a intrat în incapacitate de plată.

Dacă ponderea este cal­cu­la­tă ţinând cont doar de nu­mărul de angajaţi din eco­nomie, insol­ven­ţa a lo­vit practic o firmă la fie­care 47 de salariaţi, ceea ce arată că, aproape fără excepţie, fiecare agent eco­no­mic din România s-a confruntat în ul­ti­­mii ani cu cel puţin un caz de fali­ment sau insolvenţă al unui furnizor sau cli­ent, situaţie ce a lovit şi în propria afacere.

Cei aproximativ 2.300 de prac­ti­cieni în insolvenţă din Ro­mâ­nia au avut de gestio­nat în ultimii cinci ani peste 90.000 de dosare ale unor fir­me ajun­se în incapacitate de plată, ceea ce în­seamnă că fiecare prac­ti­­cian, fie el avo­cat, econo­mist sau inginer, a avut, în me­die, pâi­­­nea şi cuţitul pentru aproa­pe 40 de com­panii, de la buticul si­tuat la parterul blo­cului la mal­luri, proiecte cu sute de apar­­tamente sau giganţi indus­triali ca Hidroelectrica.

Ca număr de firme intrate în in­sol­­ven­ţă, Bucureştiul este lider au­toritar, cu pes­te 9.000 de cazuri, adi­că o pon­de­re de 10% din total, dar ra­portat la nu­mărul de lo­cui­tori din oraş, Capitala stă mai bine decât multe alte judeţe, având 5,4 firme în inca­pa­ci­tat­e de plată la fiecare 1.000 de locuitori.
 

„Societăţi mici şi mijlocii nu mai rezistă“

Firmele de administrare şi lichidare ju­diciară afirmă la unison că anul acesta şi probabil şi în 2014 numărul de in­sol­venţe din economie va continua să fie la un nivel ridicat, în strânsă corelare cu evo­­luţia portofoliului de credite ne­per­for­mante din bilanţurile băncilor, iar şti­ri­le publi­cate în presa econo­mi­că în fie­ca­re săptămână tre­cută de la înce­pu­tul anului au venit să con­fir­me aceste opinii.

„Băncile au băgat sub preş în toţi aceşti ani dosarele şi au făcut pre­lun­giri de credite să trea­că în anul următor, să nu le afecteze bilanţul, şi unde am ajuns? 17% credite neperformante. Sun­tem în situaţia că societăţi mijlocii şi mari nu mai rezistă pentru că, să vedeţi ce s-a întâmplat: criza nu a vrut să ne asculte ru­găminţile şi nu s-a terminat nici în trei luni, nici în şase luni, nici într-un an, nici în doi şi nici acum. Poţi să rezişti, şi mai rezişti, dar până la urmă te ajunge“, a descris situaţia din economie la începutul lunii martie Arin Stănescu, fondatorul firmei RVA Insolvency şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

În primele luni ale anului pentru com­panii precum Me­chel Târgovişte, Romet Buzău, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, Dobro­gea Grup sau proiectul de bi­rouri Swan din Pipera au fost pro­nun­ţa­te de­ciziile de intrare în insol­ven­ţă, sem­­nale care anunţă un an cel puţin la fel de dificil ca pre­cedentul.

„Apreciem că rit­mul intră­ri­lor în insol­venţă în 2013 va fi cel puţin la nivelul anului 2012. Cele mai afec­­tate vor fi fir­me­le din sectorul imobi­liar şi trans­por­turi. În con­ti­nuare vom asista la des­chi­de­rea pro­ce­du­rii in­sol­ven­ţei unor so­cie­tăţi mari în domeniile în care activează“, afir­mă şi Ele­na Cosma, co-managing part­­ner al firmei ZRP Insolvency.

Potrivit datelor prezentate de Arin Stănescu, 93-94% din firmele ajunse în in­sol­venţă intră rapid în fali­­ment şi doar cir­ca 6% încearcă să se reorganizeze.

Din acest punct de vedere, situaţia s-ar putea îmbunătăţi în următoarea perioadă, în sensul creşterii numărului de firme care încearcă şi reuşesc să se reorganizeze, în condiţiile în care şi creditorii încep să conştien­tize­ze că falimentul şi lichidarea nu re­pre­zintă în toate cazurile soluţia optimă.

„Vom asista la un procent crescut al cererilor de reorgani­za­re în defavoarea celor de faliment. De ase­menea, este de aş­teptat un sprijin cres­cut din partea cre­ditorilor în susţine­rea dosarelor de re­organizare“, afirmă Simona Miloş, par­­tener în cadrul RVA Insolvency şi pre­­şedinte al Institutului Naţional pen­tru Pregătirea Practicie­nilor în Insolvenţă.

Pentru activele scoase la vânzare se găsesc în prezent extrem de greu cumpărători, deşi pe galantarele lichida­to­rilor au ajuns zeci de fa­brici, terenuri şi proiecte imo­biliare, iar preţurile au fost deja ajustate la va­lori care în perioada de boom ar fi fost con­siderate chilipir.
 

Încă 500 de insolvenţe mari?

Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), în portofoliul căreia se află companii precum Rom­strade, Piritex sau Leonar­do, au încercat să anticipeze evo­luţia numărului de insolvenţe în următorii doi ani printr-o corelaţie cu creditele restante la bănci.

Astfel, practicienii au luat ca punct de por­nire sfârşitul anului 2008, când rata creditelor res­tante era de 1,41% la un vo­lum de fi­nan­­ţări acordate com­paniilor de 23 mld. euro.

La sfârşitul anului trecut, creditele acor­date companiilor au ajuns la 28,1 mld. euro, în timp ce împrumu­tu­rile res­tan­te au ajuns la 12,58%. În ultimele şa­se luni ale anului trecut media de creş­tere a creditelor restante a fost de 0,27% pe lună, iar practicienii CITR progno­zea­ză că această cadenţă se va menţine pâ­nă la finalul anului 2014, când cre­di­te­le restante ar putea depăşi 19% din fi­nan­­ţările acordate de bănci companiilor.

Luând în calcul o medie de 50 de angajaţi per companie, insolvenţele din următorii doi ani ar putea afecta direct apro­ximativ 23.000 de salariaţi, iar prin­tr-un „efect de domino“ consecin­ţele aces­tei situaţii ar putea fi chiar mai tragice.

Cu alte cuvinte, mediul de afaceri local a traversat deja aproape cinci ani în care beculeţul roşul cu „alertă de insolvenţă“ a fost aproape în perma­nenţă aprins într-un colţ de monitor, dar nici situaţia următorilor doi ani nu se prezintă deocamdată „roz“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO