Companii

Coface: scade numărul de insolvenţe, dar doar pe segmentul firmelor mici

Coface: scade numărul de insolvenţe, dar doar pe...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

02.09.2015, 14:11 369

Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 57% în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut, însă această contracţie se datorează faptului că au intrat mai puţine firme mici în insolvenţă (cu afaceri de sub 100.000 de euro), în timp ce numărul firmelor mari (de peste 1 mil. euro) cu probleme a rămas constant, arată un studiu Coface.

Analiza relevă faptul că aproximativ 98% din contracţia din primele şase luni se datorează scăderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri de sub 100.000 de euro. În acelaşi timp, numărul insolvenţelor deschise în primele şase luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro este de 329 de firme, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior.

Astfel, deşi numărul insolvenţelor nou deschise în prima jumătate a anului curent a scăzut la jumătate, impactul financiar generat în economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu +163% mai mare, iar impactul social (estimat prin numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute) este în creştere cu +9%, se arată în analiza Coface.

„Putem afirma că scăderea record a insolvenţelor rămâne la un nivel statistic şi nu are nicio legătură cu evoluţia comportamentului de plată al companiilor private, în condiţiile în care acesta din urmă se deteriorează. Valorea instrumentelor de plată refuzate spre decontare a crescut cu 62% în primul semestru, în timp ce valoarea medie a acestora este de 132.000 de lei, de aproape zece ori mai mare decât nivelul înregistrat înainte de criză, respectiv 14.000 lei în anul 2008.”, a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

În plus, România înregistrează în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 45 de insolvenţe la 1.000 de firme active, fiind pe prima poziţie din acest punct de vedere.

În primul semestru, cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 de firme active s-au înregistrat la nivelul companiilor din fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Domeniul a fost urmat de construcţii, HoReCa, activităţi recreative şi industria metalurgică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO