Companii

Colliers: „Din piaţa de birouri a dispărut «domnul Popescu», care avea şi el nişte bani şi dorea să ridice o clădire“

Colliers: „Din piaţa de birouri a dispărut «domnul Popescu», care avea şi el nişte bani şi dorea să ridice o clădire“

Foto Shutterstock

Autor: Cristi Moga

22.02.2012, 00:05 2388

În piaţa birourilor din Bucureşti se construiesc doar câteva clădiri în prezent, deşi "pe hârtie" sunt aproximativ 50 de proiecte, deoarece majoritatea investitorilor aşteaptă semnarea unui contract important de preînchiriere înainte să înceapă lucrările, spun consultanţii.

Raiffeisen Evolution lucrează la turnul Sky Tower de la Aurel Vlaicu, AFI Europe face o primă clădire de birouri lângă mallul din Cotroceni, Bog'Art are în curs de finalizare noul sediu al UniCredit, în timp ce un grup austriac a renovat din temelii o clădire de pe bulevardul Magheru, transformată în centru de afaceri.

Pe de altă parte, companii experimentate, precum GTC, Portland Trust, CA Immo sau AIG Lincoln au în diverse stadii de pregătire noi proiecte, care ar putea fi începute în acest an, cu condiţia ca şi cererea din partea companiilor să justifice investiţia.

"Proiectele despre care vorbim sunt făcute de către dezvoltatori profesionişti, cu specificaţii tehnice mult mai bune. Din piaţă a dispărut «domnul Popescu», care avea şi el nişte bani şi dorea să ridice o clădire cu etaje de 2,5 metri înălţime, pentru a mai câştiga un etaj. Vorbim de birouri «verzi», cu cel puţin trei metri înălţime pe etaj, ventilaţie eficientă şi o rată de parcare mai bună", spune Viorel Opaiţ, directorul diviziei corporate services în cadrul firmei de consultanţă imobiliară Colliers International. El consideră că în Bucureşti sunt numeroase clădiri cu specificaţii tehnice slabe, ai căror chiriaşi ar putea pleca în imobile mai bune la aceleaşi costuri după expirarea contractelor în vigoare.

Printre tranzacţiile recente mai importante ale firmei se numără mutarea sediului PepsiCo în birourile Sun Offices din Piaţa Sudului, în timp ce anul trecut compania a asistat ING la alegerea turnului Crystal Tower pentru mutarea sediului central. Mai sunt tranzacţii în piaţă?

"Sunt cereri noi apărute, iar piaţa devine mai matură, se organizează pitch-uri, ceea ce reprezintă un progres. La noi de multe ori era «taximetrie»: toţi consultanţii alergau după câte un client, să fie primii care îi arată clădirile pe care le reprezintă. Mai multe lucruri se schimbă în prezent", a spus Maria Florea, associate director în departa­mentul de birouri al Colliers.

Colliers concurează pe departamentul de birouri cu firme precum CB Richard Ellis, DTZ Echinox, Jones Lang LaSalle sau The Advisers Knight Frank, într-o piaţă cu tranzacţii anuale de circa 150.000 de metri pătraţi.

Mai sunt 300.000 mp de birouri goale în Capitală

Gradul de neocupare din piaţa de birouri a Capitalei diferă foarte mult de la o zonă la alta. Astfel, în şoseaua Petricani (Pipera-Tunari) gradul de neocupare este de aproape 50%, în timp ce în zona Floreasca - Barbu Văcărescu consultanţii vorbesc despre o rată de circa 2%, soluţiile pentru mutare fiind limitate în prezent. Media la nivelul întregii pieţe este în jurul a 15%, ceea ce înseamnă o suprafaţă disponibilă de aproximativ 300.000 de metri pătraţi. "Gradul de neocupare a ajuns sus, dar acum începe să scadă. Dacă nu semnezi rapid, probabil te duci în preînchirieri. Principala cerere vine în continuare din domeniile financiar şi IT", spune Maria Florea, associate director în departamentul de birouri al Colliers.

Colliers concurează pe departamentul de birouri cu firme precum CB Richard Ellis, DTZ Echinox, Jones Lang LaSalle sau The Advisers Knight Frank, într-o piaţă cu tranzacţii anuale de circa 150.000 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO