Statistică

Comercianţii din România fac afaceri anuale de 100 de miliarde de euro

19 iun 2017 Autor: Dana Ciriperu

Comerţul cu ridicata, cu amănuntul şi cel auto a ajuns în 2016 la afaceri de peste 100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, sectorul fiind de departe cel mai important ca pondere în businessul total al companiilor din România.

În 2015 cifra de afaceri totală a firmelor locale a fost de 1.222 mld. lei (275 mld. euro), iar pentru anul trecut este posibil să fi ajuns la 300 mld. euro, potrivit estimărilor ZF.

În topul celor mai mari 20 de companii din România după cifra de afaceri din 2016, şase au activităţi de comerţ şi doar trei vin din industria prelucrătoare (Dacia, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil).

Ca pondere în businessul total din economie, comerţul este urmat de producţia şi furnizarea de energie electrică, fabricarea de autovehicule şi industrie alimentară. O analiză a ZF din cadrul campaniei „România 5%“ a arătat că în 24 de judeţe din România cea mai mare „industrie“ este comerţul, în timp ce doar trei judeţe se pot lăuda cu o pondere a industriei prelucrătoare de peste 50% - Olt, Argeş şi Alba.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2017

 
Cuvinte cheie:
Statistica
, comercianti
, comert
, afaceri
, cifra de afaceri
, business
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide