Companii

Comercianţii din România fac afaceri anuale de 100 de miliarde de euro

Comercianţii din România fac afaceri anuale de 100 de...

Autor: Dana Ciriperu

19.06.2017, 00:07 570

Comerţul cu ridicata, cu amănuntul şi cel auto a ajuns în 2016 la afaceri de peste 100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, sectorul fiind de departe cel mai important ca pondere în businessul total al companiilor din România.

În 2015 cifra de afaceri totală a firmelor locale a fost de 1.222 mld. lei (275 mld. euro), iar pentru anul trecut este posibil să fi ajuns la 300 mld. euro, potrivit estimărilor ZF.

În topul celor mai mari 20 de companii din România după cifra de afaceri din 2016, şase au activităţi de comerţ şi doar trei vin din industria prelucrătoare (Dacia, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil).

Ca pondere în businessul total din economie, comerţul este urmat de producţia şi furnizarea de energie electrică, fabricarea de autovehicule şi industrie alimentară. O analiză a ZF din cadrul campaniei „România 5%“ a arătat că în 24 de judeţe din România cea mai mare „industrie“ este comerţul, în timp ce doar trei judeţe se pot lăuda cu o pondere a industriei prelucrătoare de peste 50% - Olt, Argeş şi Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO