Companii

Comerţ sau industrie? Din ce judeţe vine deficitul comercial de 10 miliarde de euro al României

Comerţ sau industrie? Din ce judeţe vine deficitul...

Autor: Dana Ciriperu

07.07.2017, 13:30 8354

Bucureştiul şi Ilfovul au avut împreună un sold negativ în comerţul internaţional de bunuri de peste 14 mld. euro anul trecut. Faptul că marile companii din comerţ sunt înregistrate în cele două zone, dar şi lipsa unor fabrici de calibru fac ca balanţa comerţului internaţional să se încline spre deficite uriaşe în jurul Capitalei.

Judeţul Argeş, unde se află fabrica Dacia, cea mai mare companie din România, a avut anul trecut cel mai ma­re excedent comercial din cele 42 de judeţe ale ţării şi este singurul din ţară unde soldul dintre ex­por­turi şi impor­turi trece de un miliard de eu­ro, arată o ana­liză a ZF pe baza datelor INS. În 26 de judeţe ale ţării expor­turile sunt mai mari decât impor­turile, în timp ce 16 ju­deţe înregistrea­ză de­fi­cit în co­merţul in­ter­na­ţional de bunuri. Balanţe po­zi­ti­ve au zo­nele cu indus­trie pu­ter­ni­că, în special cele cu industrie auto – Timiş, Sibiu, Olt şi Alba, în timp ce Bucu­reş­tiul are un deficit de aproape 11 mi­liarde de euro anul trecut, în con­diţiile în care marile com­pa­nii din comerţ sunt înre­gis­trate aici. Privite în oglindă, Argeş - cu cel mai mare ex­cedent comercial în 2016 (1,5 mld. euro) - şi Bucureştiul – cu cel mai mare deficit comercial (10,8 mld. euro) în acelaşi an - arată două zone cu „ancore“ de business complet diferite. Primii zece exportatori din Argeş sunt exclusiv companii din sectorul auto, respectiv Dacia şi furnizori precum John­son Controls, Leoni sau Lisa Draxlma­ier. Top zece importatori din Argeş arată pre­zenţa aceloraşi companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO