Companii

Comerţul alimentar local este printre cele mai fragmentate din Europa. Cele mai puternice trei grupuri controlează o treime din piaţă

Pe piaţa din România reţelele româneşti au afaceri de doar câteva sute de milioane de lei în contextul în care liderii au businessuri care sar de 8-9 miliarde de euro.

Pe piaţa din România reţelele româneşti au afaceri de doar câteva sute de milioane de lei în contextul în care liderii au businessuri care sar de 8-9 miliarde de euro.

Autor: Cristina Roşca

06.11.2017, 21:30 417

♦ Pieţele de retail alimentar din Cehia şi Germania sunt concentrate la vârf, cele mai puternice trei grupuri având o cotă de piaţă totală de peste 50% ♦ România se află alături de Bulgaria la coada clasamentului cu 34% şi respectiv 29,8% ♦ Cele mai multe nume din top sunt din Germania, cea mai puternică economie europeană.

Românii cheltuie în magazinele cu dominantă alimentară a­proa­pe 20 de miliarde de eu­ro, potrivit estimărilor com­paniei de cercetare de piaţă Euromonitor. Datele sunt valabile pentru acest an şi sunt estimări care iau în calcul o creştere de circa 5% comparativ cu 2016.

Piaţa locală de comerţ alimentar este în continuare puternic fragmentată comparativ cu alte pieţe europene de profil. Mai exact, cei mai puternici trei jucători au o cotă de piaţă cumulată de 34%. Datele Euromo­nitor iau în calcul valorile la nivel de grup, nu la nivel de reţea.

În cazul României cele mai puternice trei grupuri sunt Schwarz (Germania), Car­refour (Franţa) şi Auchan (Franţa). În cazul Schwarz, spre exemplu, sunt luate în calcul atât rezultatele Kaufland, cât şi cele ale Lidl. În ceea ce priveşte Carrefour, francezii sunt prezenţi local prin mai multe companii şi mai multe formate. Cota de piaţă este luată la nivel cumulat. Auchan abia acum dez­vol­tă mai multe formate şi totodată este operat integral în România pe o singură entitate juridică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO